Ρωσία: με τελετουργίες παλαιού τύπου η έναρξη της νέας εποχής

Ρωσία: με τελετουργίες παλαιού τύπου η έναρξη της νέας εποχής

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελετουργίες της κομμουνιστικής εποχής ανακλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον εορτασμό ενός βιομηχανικού επιτεύγματος της καπιταλιστικής Ρωσίας. Σοβιετικά τραγούδια ακούγονταν από τα μεγάφωνα, ενώ γνωστοί Ρώσοι συγγραφείς κλήθηκαν να σχολιάσουν τα εγκαίνια ενός κολοσσιαίου σταθμού υδροηλεκτρικής ενέργειας, του πρώτου σημαντικού σχεδίου της σοβιετικής εποχής που ολοκληρώθηκε στη μετασοβιετική εποχή.

Αφού ακύρωσε τρία ταξίδια στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στην άκρη της Ρωσίας για να πατήσει το συμβολικό κουμπί και να ενεργοποιήσει τη μεγαλύτερη υδροηλεκτρική μονάδα που έχει κατασκευαστεί στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια.

Εν μέσω των βομβιστικών ενεργειών Τσετσένων στη Μόσχα και των σκανδάλων περί της εθνικής πετρελαιοβιομηχανίας της Ρωσίας, της Yukos, τα εγκαίνια προσφέρονταν για δημόσιες σχέσεις. Συμβόλιζαν την οικονομική επιτυχία της Ρωσίας την τελευταία πενταετία και δημιουργούσαν προηγούμενο για την επόμενη πενταετία του κ. Πούτιν. «Τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια έγινε ένα θαύμα», είπε ο κ. Πούτιν και προσέθεσε ότι η χώρα του κατόρθωσε όχι μόνον να αναστήσει όσα αποτελούσαν καύχημα της Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας από τον ενεργειακό τομέα, αλλά και να προχωρήσει μπροστά. Οπως τόνισε, «αποτελεί πολύ θετική ένδειξη ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ότι υπάρχουν οι συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη».

Η ιστορία του σταθμού εγκολπώνεται όλη την πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας. H σύλληψή του ανάγεται στη δεκαετία του ’70 ως ένα από τα πλέον φιλόδοξα μακροπρόθεσμα κατασκευαστικά σχέδια της Σοβιετικής Ενωσης. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η επένδυση άρχισε να συρρικνώνεται και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η οικοδόμηση της μονάδας, όπως και η υπόλοιπη ρωσική οικονομία, παρέμεινε στάσιμη. Μετά την οικονομική κρίση του 1998, όταν η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται, η κυβέρνηση μαζί με το κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας, το UES, συμφώνησαν να ανακινήσουν το σχέδιο. Το κόστος του «πρώτου κατασκευαστικού χώρου του ρωσικού καπιταλισμού» έχει φθάσει ώς τώρα τα 1,2 δισ. δολάρια και η κυβέρνηση το διοχέτευσε στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. O κ. Πούτιν μπόρεσε, έτσι, να πει ότι «ολόκληρη η χώρα έχει πληρώσει γι’ αυτόν τον σταθμό».

Θα απαιτηθούν περαιτέρω επενδύσεις ύψους 950 εκατομμυρίων δολαρίων από το UES ώστε να αποκτήσει η μονάδα το πλήρες παραγωγικό δυναμικό της το 2007. Τα εντυπωσιακά εγκαίνια της υδροηλεκτρικής μονάδας στην περιοχή Μπουρίγια πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις κατά του Μιχαήλ Κοντορκόφσκι, του πλουσιότερου Ρώσου και επικεφαλής της Yukos, και εν μέσω της οργής που προκάλεσε η αγορά της Chelsea, της ποδοσφαιρικής ομάδας του Λονδίνου, από έναν άλλο Ρώσο μεγιστάνα, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Sibneft, της πετρελαιοβιομηχανίας που συγχωνεύεται με τη Υukos.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σεργκέι Στεπάσιν, επικεφαλής του Λογιστικού Επιμελητηρίου της Ρωσίας, επετέθη στον κ. Αμπράμοβιτς δηλώνοντας ότι τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου θα έπρεπε να προορίζονται για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας και τη διάνοιξη νέων πετρελαιοπηγών και όχι για την αγορά ποδοσφαιρικών ομάδων. Ως έμπειρος πολιτικός, ο κ. Στεπάσιν απευθυνόταν στο λαϊκό αίσθημα. O Ανατόλι Τσουμπάις, επικεφαλής του UES και ιθύνων νους του σχεδίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Financial Times ότι τα εγκαίνια της μονάδας ήταν «το σημάδια νέων καιρών και νέας ζωής στη χώρα».

Τα εγκαίνια του σταθμού θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν την επιστροφή του κ. Τσουμπάις στην πολιτική σκηνή. Είναι ένα από το πλέον μισητά πρόσωπα στη Ρωσία καθώς θεωρείται υπεύθυνος για τις ιδιωτικοποιήσεις που δημιούργησαν την πρωτογενή ολιγαρχία της χώρας. H επιτυχία του να πείσει τον κ. Πούτιν να παρευρεθεί ήταν πολιτική νίκη για τον κ. Τσουμπάις που είναι, επίσης, και ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου φιλελεύθερου κόμματος. Προπαντός, όμως, τα εγκαίνια του σταθμού έδωσαν στον κ. Πούτιν μια σπάνια ευκαιρία για να διασαφηνίσει προς τα πού προσανατολίζεται η οικονομική του πορεία: προς μια βιομηχανική ανάπτυξη που θα βοηθήσει στον διπλασιασμό του ΑΕΠ της χώρας και όχι του πλούτου της ρωσικής ολιγαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή