H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηέξαρση της δραστηριότητας των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ που έχει πυροδοτηθεί και από τη θεαματική ανάκαμψη της Wall Street, θυμίζοντας τις παλιές καλές εποχές, δεν είναι τυχαία φυσικά. Χθες, η (παλαιά αγαπημενή μου) Yahoo!, το διασημότερο πόρταλ στο Ιντερνετ, από τις ελάχιστες ιντερνετικές που έχουν διασωθεί από το σπάσιμο της «φούσκας»του Nasdaq, ανήγγειλε επισήμως την εξαγορά της Overture έναντι 1,63 δισ. δολαρίων σε ρευστό και ανταλλαγή μετοχών. O πυρετός αυτός των εξαγορών και συγχωνεύσεων -«merger-mania»- δίνει ισχυρή ώθηση στη Wall Street. Οι χρηματιστικές συνθήκες και οι προσδοκίες ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με ισχυρούς ρυθμούς σε υγιές περιβάλλον υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων, ενθαρρύνουν την αναβίωση της επιθετικής-επεκτατικής πολιτικής. Επίσης, η θεαματική κερδοφορία δευτέρου τριμήνου της Citicorp και της Bank of America, συνηγορεί στο κλίμα ευφορίας που δονεί τη Wall Street.

Με την ουρά κάτω από τα σκέλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ετοιμάζεται στην ουσία να χαλαρώσει το διαβόητο Σύμφωνο υπαναχωρώντας στον Γαλλογερμανικό άξονα. Χθες στο Εco/Fi(Συμβούλιο υπουργών Εθνικής Οικονομίας / Οικονομικών των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), συζητήθηκε το αίτημα του Σιράκ για «προσωρινή αναστολή» του Συμφώνου. Τα δημοσιονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες, όντως αποτελούν μια συνεχή και μόνιμη απειλή. Τα προβλήματα αυτά της διόγκωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γερμανίας και και της Γαλλίας, είναι ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς οξύνονται και από τους κινδύνους της κοινωνικής ανάφλεξης… των ανέργων και της ύφεσης!

Να θυμίσω ότι ο Πρόντι χαρακτήρισε το Σύμφωνο «ηλίθιο» και ο κομισάριος Πασκάλ Λαμύ το χαρακτήρισε «μεσαιωνικό»! Πάντως, είναι ένα σαθρό Σύμφωνο, που έχει καταντήσει αναξιόπιστο, καθώς τίποτε δεν εμποδίζει τη Γερμανία, τη Γαλλία (με τις φορολογικές περικοπές που σχεδιάζουν), να το παραβιάσουν. Το Σύμφωνο αυτό προβλέπει την τιμωρία της χώρας που θα αποτύχει να κρατήσει υπό ελέγχο τις δαπάνες και, ως εκ τούτου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο του 3% επί του ΑΕΠ που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ. O «Κώδικας» αυτός σιδηράς πειθαρχίας, η πατρότητα του οποίου ανήκει στον πρώην Γερμανό υπουργό Οικονομικών Τέο Βάιγκελ της κυβέρνησης Κολ, έγινε μπούμεραγκ για την ίδια τη χώρα του.

Η αδυναμία της Γερμανίας και της Γαλλίας να κρατήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους υπό έλεγχο, εξ αιτίας της δραματικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας των σε συνθήκες ύφεσης, έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». H καταστρατήγηση εκ μέρους της Γερμανίας του επίσημου στόχου για μείωση των δημοσίων δαπανών, το τρέχον έτος ξεπερνώντας έτσι το απαγορευμένο όριο του 3% που επιβάλλει το «Σύμφωνο Σταθερότητας (και Απασχόλησης)», για δεύτερο συνεχή χρόνο, θέτει σε δοκιμασία τη δημοσιονομική συνοχή της Ευρώπης της ONE όπως αυτή απορρέει από το διαβόητο Σύμφωνο.

Μετά την «παραβάτιδα» Πορτογαλία, που ήταν η πρώτη χώρα της ONE που έσπασε το «Σύμφωνο» πέρυσι το 2001, καθώς το έλλειμμά της ανήλθε στο 4,1% του ΑΕΠ, η Κομισιόν έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία τιμωρίας (μετά την Πορτογαλία) κατά της Γερμανίας και κατά της Γαλλίας.

Από τις 12 ιδρυτικές οικονομίες της ONE και του ευρώ, η Γαλλία αρνήθηκε να συμφωνήσει στον ιστορικό συμβιβασμό, που προβλέπει τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος του προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, από το 2003. H επίσημη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Φράνσις Μερ, είναι ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι η μόνη υπεύθυνη να αποφασίσει για τη δημοσιονομική πολιτική και να καθορίσει τη χρονολογία έναρξης για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Να θυμίσω ότι η καταστρατήγηση της υπογραφής του Γάλλου προέδου Ζακ Σιράκ, για ισοσκελισμό του ελλειμματικού προϋπολογισμού το 2004, και η μεταφορά της υλοποίησης μέχρι το 2007, άνοιξε το δρόμο για τον ιστορικό συμβιβασμό. Βεβαίως, τώρα το θέμα της δημοσιονομικής (α)πειθαρχίας της Γαλλίας, προσλαμβάνει αιχμηρές πολιτικές διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή