Συμβόλαιο 500 εκατ. δολ. για την Ericsson

Συμβόλαιο 500 εκατ. δολ. για την Ericsson

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτοήθηκαν, αντί να… αναθαρρήσουν, οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές χθες, από τη δήλωση ετοιμότητας του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, να διατηρηθούν τα επιτόκιά της δανεισμού στα τρέχοντα, χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 45 ετών όσο χρειασθεί για να εισέλθει η αμερικανική οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης. O κ. Γκρίνσπαν δήλωσε επίσης ετοιμότητα να προχωρήσει η Fed σε νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού του δολαρίου, αλλά, προφανώς, οι αγορές ήλπιζαν σε ένα θετικότερο μήνυμα εκ μέρους του, ήτοι στην αναφορά καλύτερων αποτελεσμάτων μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές του κόστους του χρήματος σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οπως δήλωνε χαρακτηριστικά χθες αναλυτής στο Αμστερνταμ: «Εάν αναφέρεις στις αγορές ότι θα συνεχίσεις να μειώνεις τα επιτόκια για όσο διάστημα χρειάζεται, δεν τους δίνεις ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα, μετά τις τόσες μειώσεις που έχουν προηγηθεί…». Αλλοι τόνιζαν ότι οι αγορές διψούν για την ανακοίνωση θετικών στοιχείων όσον αφορά, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα χρήσεως μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, γεγονός το οποίο θα προοιωνιζόταν την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Ορθή ήταν και η παρατήρηση εμπειρογνωμόνων χθες, σύμφωνα με την οποία οι αγορές θα μπορούσαν να είχαν εκλάβει ως θετικές τις δηλώσεις του Αλαν Γκρίνσπαν εάν δεν είχε προηγηθεί το έντονο ράλι τιμών των μετοχών που εκδηλώνεται από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα δηλώσεις, όπως αυτές, ακόμη και του ισχυρότερου κεντρικού τραπεζίτη στον κόσμο, να έχουν προεξοφληθεί.

Αξιο αναφοράς, του ζητούμενου από τις αγορές, είναι το συμβόλαιο, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εξασφάλισε χθες η Εricssoκαι αφορά την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, της θυγατρικής της Deutsche Telekom, T-Mobile. H είδηση αυτή ώθησε χθες την τιμή της μετοχής του σουηδικού ομίλου -ο οποίος έχει υποστεί δέκα συνεχή ζημιογόνα τρίμηνα- στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. H τιμή μετοχής της Εricssoενισχύθηκε χθες κατά 5,9% στις 9,75 σουηδικές κορώνες. Ανοδο, της τάξεως του 3% και στα 10,77 ευρώ, σημείωσε χθες και η τιμή της μετοχής της ασφαλιστικής Aegon, για την οποία έγινε γνωστό ότι πρόκειται να πουλήσει αμερικανική θυγατρική της έναντι 1,6 δισ. ευρώ. H εκτίμηση, εξάλλου, ότι η ολλανδική Philips θα αναφέρει κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, ενίσχυσε την τιμή της μετοχής της στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο και στα 18,83 ευρώ.

Ο FTSE 100 έκλεισε χθες με πτώση 0,61%, στις 4.102,5 μονάδες, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο, ο Xetra Dax υποχωρούσε κατά 0,35% στις 3.384,05.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή