Ανοδος στον δείκτη προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας

Ανοδος στον δείκτη προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βερολίνο. Σημαντική άνοδο εμφάνισε ο δείκτης προσδοκιών του έγκριτου οικονομικού ινστιτούτου ZEW της Γερμανίας, ο οποίος το μήνα Ιούλιο ανήλθε κατά 20,6 μονάδες, στις 41,9? κι αυτό ισοδυναμεί με τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν ενός δωδεκαμήνου. Οπερ έστι μεθερμηνευομένο ότι η πορεία του δείκτη υπερέβη κατά πολύ τις προβλέψεις και τελικώς αναπτερώνει τις ελπίδες για το ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βαίνει προς ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. H άνοδος του δείκτη υποβοηθήθηκε από την ενίσχυση του χρηματιστηρίου και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης, όπως εκτιμά το ινστιτούτο ΖΕW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις των αναλυτών ήθελαν τον δείκτη να ενισχύεται στο 25%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ινστιτούτου, Βόλφγκανγκ Φραντς, η πορεία του δείκτη δεικνύει ότι η γερμανική οικονομία εξέρχεται της στενωπού και ότι η ανάπτυξή της θα ανακάμψει στις αρχές του 2004. «H ενίσχυση των τιμών των μετοχών, το ελαφρώς εξασθενημένο ευρώ και η πρόοδος στο δημόσιο διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις διαμόρφωσαν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας», υπογραμμίζει ο κ. Φραντς. Αναφορικά δε με τον δείκτη προσδοκιών του ZEW σχετικά με την Ευρωζώνη, αυτός ανήλθε κατά 12,5 μονάδες στις 50,5. Από τα μέσα του Μαρτίου δε, ο DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης απεδείχθη ο δείκτης με την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη με άνοδο 53% έναντι 40% του γαλλικού CAC και 27% του βρετανικού FTSE Eurotop 300.

Εντούτοις, το στοιχείο των επικρατουσών συνθηκών, που συνυπολογίζεται για τον δείκτη του ZEW, φανερώνει μία λιγότερο ενθαρρυντική εικόνα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία παραμένουν σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας των -95,8 ενώ στην Ευρωζώνη οι συνθήκες κατά τι επιδεινώθηκαν στο -83,9. Οπότε η τελική εκτίμηση δεν θα πρέπει να διατυπωθεί ακόμα και, μάλιστα, πριν από τη δημοσιοποίηση του δείκτη του ινστιτούτου Ifo για τον μήνα Ιούλιο, ο οποίος αναμένεται στις 28 τρέχοντος και θα δείξει εάν οι Γερμανοί επιχειρηματίες συμμερίζονται την αισιοδοξία των αναλυτών για το μέλλον της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή