Τρισέ: Καμία χαλάρωση των κριτηρίων για ένταξη στο ευρώ στις υπό ένταξιν χώρες

Τρισέ: Καμία χαλάρωση των κριτηρίων για ένταξη στο ευρώ στις υπό ένταξιν χώρες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα παραχωρηθεί καμία χαλάρωση των κριτηρίων για την ένταξη στο ευρώ σε όσες μελλοντικές μελλοντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θελήσουν να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που υπογράμμισε ότι όλα τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κριθούν βάσει τον υφιστάμενων κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι υποψήφιες χώρες θα κριθούν «βάσει του κατά πόσον η συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους θα πλησιάζει την κεντρική ισοτιμία προς το ευρώ, μέσα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2». O ΜΣΙ 2 προβλέπει μια διακύμανση ±15% ως προς την κεντρική συναλλαγματική ισοτιμία προς το ευρώ, αλλά στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ταχθεί υπέρ του καθορισμού ενός πιο σφικτού ορίου της τάξης του 2,25% για τις υποψήφιες χώρες. «Εχουμε τους κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ και αυτοί οι κανόνες θα ισχύσουν για τις υπό ένταξη χώρες», τόνισε ο κ. Τρισέ και κάλεσε την Πολωνία, τη μεγαλύτερη από τις υποψήφιες χώρες-μέλη, να διασφαλίσει μια βιώσιμη οικονομική σύγκλιση με τη Ζώνη Ευρώ προτού υιοθετήσει το ευρώ. Μεταξύ των 10 υπό ένταξη χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διατήρηση μιας νομισματικής σταθερότητας, καθώς τα νομίσματά τους βρίσκονται είτε σε ελεύθερη διακύμανση είτε σε ελεγχόμενη διακύμανση. Οι ιθύνοντες της συναλλαγματικής πολιτικής στις χώρες αυτές εκφράζουν φόβους ότι ίσως επαναληφθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχθηκε φέτος η πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ουγγαρίας και η οποία εξώθησε την κεντρική τράπεζα της χώρας σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος και θεαματικές αυξήσεις των επιτοκίων. H κεντρική τράπεζα της Τσεχίας μάλιστα πρότεινε χθες να παραμείνει η Τσεχία εκτός ΜΣΙ 2 για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το επιχείρημα ότι η σύνδεσή της με τον μηχανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή