«Πράσινο φως» για Τρισέ από το ΕΚΟΦΙΝ

«Πράσινο φως» για Τρισέ από το ΕΚΟΦΙΝ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κεφάλαιο, αμφισβήτησης και κρίσης, άνοιξε χθες η Γαλλία στο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας, ανακοινώνοντας στους εταίρους της στην Ενωση ότι θα αναγκασθεί να παραβιάσει εκ νέου τις προβλέψεις του, το 2004. Οπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Καρλ – Χάινζ Γκρέισερ, ο Γάλλος ομόλογός του, Φράνσις Μερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας του θα υπερβεί και τον επόμενο χρόνο το 3% του ΑΕΠ της. «Εάν η Γαλλία παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας για τρίτο κατά σειρά χρόνο, τότε θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Γκρέισερ.

Η «αποκάλυψη» του κ. Μερ επισκίασε πολλά άλλα θέματα, τα οποία συμπεριλαμβάνοντο στην ημερησία διάταξη του ΕΚΟΦΙΝ, ανάμεσα στα οποία η υποψηφιότητα του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η πρόταση της ιταλικής προεδρίας για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ενωση μέσω ενός νέου προγράμματος μαμούθ, για τη δημιουργία δικτύων μεταφορών.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ενωσης έδωσαν χθες το πράσινο φως στην υποψηφιότητα Τρισέ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει από την 1η Νοεμβρίου, τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Οι επόμενες κινήσεις, στην πορεία του κ. Τρισέ προς της EKT θα είναι η έγκριση του από το ΕΚΟΦΙκαι η «γνωμάτευση» του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας της Τράπεζας. H Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη προγραμματίσει ακρόαση με τον κ. Τρισέ για την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς και την παραπομπή της υποψηφιότητάς του στην ολομέλεια την περίοδο της 22ας με την 25η Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο της ιταλικής Προεδρίας, για την τόνωση των αναπτυξιακών ρυθμών στην Ενωση, μέσω του προγράμματος «μεγάλων έργων», για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πολλοί από τους οικονομικούς υπουργούς που μετείχαν στο ΕΚΟΦΙΝ, εξέφρασαν επιφυλάξεις. Εκτός των εν λόγω αξιωματούχων, χαρακτηριστικές ήταν, για παράδειγμα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν – Κλοντ Ζινκέρ, ο οποίος παρατήρησε: «Εάν αυτή η πρωτοβουλία μπορεί, πράγματι, να τονώσει την ανάπτυξη, τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί. Ομως, θα πρέπει επίσης να μελετηθούν λεπτομερώς τα προτεινόμενα έργα… Απ’ ότι φαίνεται, ο ρόλος της Ιταλίας, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος είναι… διευρυμένος και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί…».

Στο ΕΚΟΦΙσυζητήθηκαν πολλά θέματα ακόμη, ωστόσο, σε ότι αφορά στην υπόθεση του γαλλικού δημοσίου ελλείμματος, χαρακτηριστικές ήταν και οι αντιδράσεις πολλών, από τις μικρότερες, χώρες-μέλη της Ενωσης, οι οποίες θεωρούν ότι οι μεγαλύτερες αντιμετωπίζονται με χαλαρότητα, ενώ οι ίδιες έχουν κάνει θυσίες για να είναι συνεπείς. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, «Κινδυνεύουμε να δούμε το Σύμφωνο Σταθερότητας να μετατρέπεται σε κάτι σαν τις Δέκα Εντολές. Ολοι γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά όλοι τις αγνοούμε. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, θα πρόκειται για ένα θέατρο του παραλόγου»! Χαρακτηριστική ήταν και η παρατήρηση του Ολλανδού ομολόγου του, Γκέριτ Τζάλμ: «Οι χώρες που έχουν προβλήματα θέλουν πάντα να αλλάζουν τους κανόνες. Αν συνέβαινε αυτό με το ποδόσφαιρο, θα είμασταν και εμείς παγκόσμιοι πρωταθλητές»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή