H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οντως, χθες, ο Αλαν Γρίνσπαν δεν δίστασε στην κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου να υποστηρίξει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αισθάνονται πιο ασφαλείς τώρα. Και το δολάριο κατέγραψε σημαντικά κέδρη, με συνέπεια το ευρώ να χάσει το 0,85% της αξίας του και να πέσει στα 1,1183 δολάρια. O πρόεδρος της FED στην κατάθεση για τη νομισματική πολιτική και τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, διαβεβαίωσε χθες τους Αμερικανούς βουλευτές ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό για την ισχυρή (στο τέλος του έτους) ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Να επισημανθεί ότι ο Αμερικανός τραπεζίτης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού (deflaltion) και αν έχει εξαλειφθεί ως απειλή για την αμερικανική οικονομία. Ηδη ο Αλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ότι έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταναλωτών, επενδυτών και επιχειρήσεων προς την αμερικανική οικονομία. Εφαρμόζοντας την πλέον επιθετική τακτική και στρατηγική στη νομισματική πολιτική, από το 1987 που κρατάει τα ηνία της FED, ο Αλαν Γκρίνσπαν είναι πάντα αποφασισμένος να αποκρούσει προληπτικά την απειλή του deflation.

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα όσο καιρό χρειαστεί και παράλληλα φρόντισε να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για νέα μείωση των επιτοκίων, αν χρειαστεί. Λοιπόν, ο Αλαν Γκρίνσπαν ανανέωσε το ραντεβού του για την επόμενη συνεδρίαση της 12ης Αυγούστου. Να επισημανθεί ότι η τελευταία απόφαση της 12μελούς επιτροπής της Fed’s opemarket comittee, η οποία είναι η αρμόδια Επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, για το ποσοστό της μείωσης του επιτοκίου ήταν σχεδόν ομόφωνη στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή στο 1% (από 1,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1958 (που ήταν μόλις 0,68%). Μόνο ο Robert Parry, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο και μέλος της επιτροπής, μειοψήφησε υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη μείωση κατά μισή ποσοσταία μονάδα.

Η Wall Street, η MaiStreet και η Πενσιλβάνια Αβενιου είχαν καταληφθεί από φόβους υστερίας για την απειλή του deflation. Τώρα, παραμέρισαν τους υστερικούς φόβους τους για τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Ομως, η αμερικανική οικονομία που πέτυχε να μεγαλουργήσει με το τεχνολογικώς τροφοδοτούμενο μπουμ στην παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας, συνεχίζει να παράγει το «θαύμα» αυτό. H διαπίστωση αυτή είναι και πολύτιμη και πολυσήμαντη, καθώς το επίτευγμα αυτό της παραγωγικότητας έχει αναγνωρισθεί και εκθειασθεί δικαίως (το επανέλαβε ξανά) από τον ίδιο τον Αλαν Γκρίνσπαν. Στο ίδιο μήκος κύματος και εκθειάζοντας την επίδοση της παραγωγικότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου, άντλησε δύναμη από την αισιοδοξία του Αλαν Γκρίνσπαν.

Από τις 6 Μαΐου, την ημέρα που κήρυξε ο Γκρίνσπαν επισήμως τον πόλεμο κατά του deflation, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όπως η απόδοση των ομολόγων, έχουν κατρακυλήσει κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας. Στόχος της FED πρωτίστως είναι να κλειδώσει την πτώση αυτή, καθώς τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι ζωτικής σημασίας για τα στεγαστικά δάνεια, την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Οταν η FED άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιανουάριο του 2001, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν γύρω στο 5% και έχει πέσει στο 3,25% στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα 40 ετών και σε σχεδόν μηδενική βάση, εξέλιξη που καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση του deflation. O δομικός πληθωρισμός, ενώ επί επτά χρόνια κυμαινόταν μεταξύ 2%-3%, έχει πέσει στο 1%.

Τώρα η πλειοψηφία των μεγαλύτερων τραπεζών επενδύσεων και των χρηματιστηριακών οίκων συμφωνεί με την ήδη διατυπωθείσα εκτίμηση της στήλης ότι η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων είναι η τελευταία αυτού του κύκλου. Από τις 21, οι 16 (ABAmro, Bank of America,

Bank One Capital, Barclays Capital, Bear Stearns, Citigroup, CSFB, Daiwa Securities, Deutcshe Bank, Dresdner Kleinwort, J.P. MorgaSecurities, LehmaBrothers, MorgaStanley, Nomura Securities Intl, RBS Greenwich Capital και UBS Securities) θεωρούν ότι ο τρέχον πτωτικός κύκλος των επιτοκίων έκλεισε και θα ανοίξει πλέον ο ανοδικός κύκλος. Από τους 21, οι 3 (CIBC World Markets, GoldmaSachs, HSBC Securities USA) προβλέπουν μία ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο στο 0,75% στην επόμενη συνεδρίαση της Fed’s opemarket comittee που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου, μια (Mizuho Securities USA) βρίσκει πιθανή την ίδια μείωση και μια (Merrill Lynch Govt Sec) την μείωση την βλέπει για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή