ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: αύξηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για κάλυψη μέρους του κόστους των φοροαπαλλαγών

Βερολίνο. Ενίσχυση των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση και μείωση των επιδοτήσεων σχεδιάζει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ώστε να περιορίσει το νέο δανεισμό του 2004 για να αντισταθμίσει τις φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα εφαρμοστούν ενωρίτερα απ’ ό,τι αρχικώς είχε αποφασισθεί. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Σρέντερ ανέφερε ότι αποσκοπεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών ύψους 15,5 δισ. ευρώ το 2004 αντί του 2005, ούτως ώστε να αναθερμάνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία διέρχεται τον τρίτο χρόνο στασιμότητας. «Θεωρούμε ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν θα σταθεροποιήσει μόνον την οικονομία, αλλά θα τη βελτιώσει κιόλας», τόνισε ο κ. Σρέντερ. «Θεωρούμε ότι οι επιλογές μας θα αναθερμάνουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως την έχουμε προβλέψει για το 2004».

Το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών έχει προκαλέσει ερωτήματα μήπως η Γερμανία για τρίτη διαδοχική χρονιά παραβιάσει το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ και δυνητικά ενεργοποιήσει τις κυρώσεις, που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. O Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε πως, εάν τα σχέδιά του αποδώσουν, τότε η χώρα δεν θα υπερβεί το όριο, ενώ, παράλληλα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στο εν λόγω Σύμφωνο περιλαμβάνεται ρητά και το στοιχείο της ανάπτυξης, απηχώντας και τις πρόσφατα διατυπωθείσες απόψεις του Γάλλου προέδρου. «Ονομάζεται Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σρέντερ, «και στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της ανάπτυξης και τίποτε άλλο».

Επιπλέον, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να περιορίσει το νέο δανεισμό στα 4,5 δισ. ευρώ? η δε απόκλιση μεταξύ αυτής της πρόβλεψης και των 7 δισ. ευρώ του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων και την περιστολή των επιδοτήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποφέρουν στην κυβέρνηση Σρέντερ περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ με την πώληση μετοχών σε πρώην κρατικά μονοπώλια (Deutsche Telekom, Deutsche Post), ενώ σχεδιάζονται και περικοπές στις επιδοτήσεις προς τους αγρότες και για την παραγωγή κάρβουνου από 28 εκατομμύρια τόννους σήμερα στα 16 εκατομμύρια τόννους έως το 2012. Πάντως, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο ότι το μεγαλύτερο μέρος των φοροαπαλλαγών θα καλυφθεί με νέο δανεισμό, ο οποίος ενδεχομένως να αποδειχθεί υψηλότερος από τον αναμενόμενο.