Ανεμος αισιοδοξίας στην παγκόσμια οικονομία

Ανεμος αισιοδοξίας στην παγκόσμια οικονομία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατά σημάδια αναζωογόνησης εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία και οι ιθύνοντες που χαράσσουν οικονομική πολιτική σπεύδουν να εκφράσουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Μία μόλις ημέρα μετά την αισιόδοξη πρόβλεψη του προέδρου της Federal Reserve, Αλαν Γκρίνσπαν, περί σθεναρότερης ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες και το επόμενο έτος η πορεία της οικονομίας θα είναι σαφώς βελτιωμένη. Ανάλογη αισιοδοξία έσπευσαν να εκφράσουν αξιωματούχοι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, που με διάφορους τρόπους άφησαν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να βελτιωθούν οι συνθήκες και στις δικές τους οικονομίες.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο κ. Σνόου δήλωσε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2004 υπερβαίνοντας το 4%. Την αισιοδοξία περί των μελλοντικών εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία υπογράμμισε, στο μεταξύ, ο κ. Γκρίνσπαν με τη δήλωσή του πως δεν συντρέχει λόγος να σπεύσει η Fed στη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση του αντιπληθωρισμού. Σε ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις προέβη χθες και ο πρόεδρος της Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη νομισματική πολιτική μάλλον επαρκή για τον χειρισμό των οικονομικών συνθηκών και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι επί του παρόντος δεν αναμένονται περαιτέρω μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Εξ άλλου, ακόμη και αξιωματούχοι της Ιαπωνίας διαβλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της στασιμότητας στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας την τελευταία δεκαετία. H Τράπεζα της Ιαπωνίας έδωσε χθες την πρώτη σχετικά αισιόδοξη εκτίμησή της μέσα σ’ ένα έτος, όταν ανακάλεσε παλαιότερες εκτιμήσεις της για αποδυνάμωση των εξαγωγών. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει στάσιμη. Μια σειρά θετικών εξελίξεων έχει αναβαθμίσει το κλίμα στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου με τους δείκτες να καταδεικνύουν αισθητή αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων. Σε ομιλία του ενώπιον του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τοσιχίκο Φουκούι, δήλωσε ότι αμβλύνεται η αβεβαιότητα για την ιαπωνική οικονομία και τη θέση της καταλαμβάνει η ελπίδα για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και άνοδο των χρηματιστηρίων.

Στο μεταξύ, οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθεις δαπάνες τους, μειώνεται ο αριθμός των άνεργων Βρετανών και η Γερμανία ίσως τείνει να βγει από την οικονομική στασιμότητα. Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία απο τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και οι καταναλωτικές δαπάνες ενώ τον Ιούλιο διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στη Γερμανία, τον Ιούλιο, ο καθοριστικός δείκτης οικονομικών προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW σημείωσε άνοδο που υπερέβαινε τις προβλέψεις ενισχυόμενος κατά 20,6 μονάδες και φθάνοντας στο 41,9 που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους. Στη Βρετανία, τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στο τρίμηνο που τελείωνε τον Μάιο η ανεργία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Τα ενθαρρυντικά σχόλια των ιθυνόντων σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση των αγορών, αλλά συνολικά τον ρυθμό δίνει το κυρίαρχο αίσθημα των επενδυτών περί βελτίωσης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτική είναι η πορεία του δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, που έχει ενισχυθεί κατά 56% μετά τα χαμηλά επίπεδα του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή