Ισχυρότεροι, με τους νέους κανόνες, οι μέτοχοι στις ΗΠΑ

Ισχυρότεροι, με τους νέους κανόνες, οι μέτοχοι στις ΗΠΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη «δύναμη» θα αποκτήσουν οι μέτοχοι των αμερικανικών επιχειρήσεων, έχοντας πλέον μεγαλύτερο ρόλο στην εκλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους, βάσει σχεδίου που προωθεί η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γουίλιαμ Ντόναλντσον, δήλωσε ότι θα υιοθετηθούν νέοι κανόνες που θα διέπουν τις ενέργειες της διαδικασίας εκπροσώπησης, μέσω της οποίας εκλέγονται τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων κατά τις ετήσιες συνελεύσεις, όπου και αποφασίζονται θέματα εταιρικής στρατηγικής.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα δημοσιοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει δημόσιος διάλογος, θα αναγκάζουν τις εταιρείες να αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα, απ’ ό,τι σήμερα, στους μετόχους τους σχετικώς με την επιλογή των υποψηφίων μελών των διοικητικών συμβουλίων, ενώ οι μέτοχοι θα διευκολύνονται επίσης περισσότερο στην προώθηση δικών τους υποψηφιών καθώς και μεταβολών που επιθυμούν σε ό,τι αφορά την εταιρική στρατηγική της επιχείρησης.

Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ασκούμενης διοίκησης/διαχείρισης στις αμερικανικές επιχειρήσεις μετά το πρόσφατο κύμα σκανδάλων. H πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη των θεσμικών επενδυτών, ενώ βρίσκει αντίθετους πολλούς από τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών.

Η Επιχειρηματική Στρογγυλή Τράπεζα, μία ομάδα μεγάλης επιρροής, η οποία απαρτίζεται από διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών εταιρειών, εξέδωσε προχθές τη δημοσκόπηση της γνώμης των μελών της, σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές διοίκησης/διαχείρισης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον όσον αφορά στις εταιρείες-μέλη της, ενώ, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, παρατηρείται αύξηση της ανεξαρτησίας των διοικητικών συμβουλίων τους.

Ο κ. Ντόναλντσον παραδέχθηκε ότι οι νέοι κανόνες είναι «αμφιλεγόμενοι», ωστόσο, τους περιέγραψε ως σημαντική συνέχεια του νόμου Σαρμπάνη-Οξλι, σχετικού με τον έλεγχο των επιχειρήσεων, ο οποίος υπερψηφίσθηκε πέρυσι. «Χρειάζεται να βρούμε την άκρη της διαδικασίας, για το πώς μία ομάδα μετόχων μπορεί να υποβάλει μία υποψηφιότητα στο διοικητικό συμβούλιο», τόνισε ο ίδιος. Οπως διευκρίνισε, εξάλλου, οι νέοι κανόνες δεν έχουν σχεδιασθεί επιδιώκοντας τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της άσκησης της διοίκησης και της διαχείρισης στις επιχειρήσεις, αλλά με στόχο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανταπόκριση από τα στελέχη και τα διοικητικά συμβούλιά τους στα αιτήματα και τις επιθυμίες των μακροπρόθεσμων επενδυτών τους.

Ομάδες επενδυτών έχουν εκφράσει παράπονα στο παρελθόν ότι οι υποψήφιοί τους προωθούνται σπανίως στο πλαίσιο των διαδικασιών εκπροσώπησής τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για να επιτυγχάνουν το στόχο τους ή αλλαγές στην εταιρική στρατηγική των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει. Από την πλευρά τους, τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα των εν λόγω διαδικασιών θα οδηγήσει στην ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων, τα μέλη των οποίων θα αντιπαρατίθενται συχνά, με αποτέλεσμα την προβληματική άσκηση διοίκησης/διαχείρισης. H Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ασχοληθεί με το ίδιο θέμα πολλές φορές στο παρελθόν, συγκεκριμένα δε το 1942, το 1978 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90,αποφασίζοντας να διατηρήσει αμετάβλητο το εν λόγω καθεστώς.

Οι νέες προτάσεις σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατά τις οποίες κατέστη σαφές ότι εταιρείες δεν σεβάστηκαν τις επιθυμίες των μετόχων τους. O κ. Ντόναλντσον αναφέρθηκε, για παράδειγμα, στη λειτουργία «αυτοματισμών», όπως η αναγκαστική υιοθέτηση μιας πρότασης των μετόχων, εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει υπερψηφισθεί από την πλειοψηφία τους επί σειρά προκαθορισμένων ετών. H Επιτροπή διευκρίνισε επίσης ότι οι υποψήφιοι των μετόχων για το διοικητικό συμβούλιο δεν θα μπορούν να έχουν «άμεσους δεσμούς» με αυτούς καθώς και ότι ο αριθμός των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο, που θα μπορούν να καταλαμβάνονται από υποψηφίους των μετόχων, θα είναι περιορισμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή