Απειλείται το μέλλον του επικεφαλής της EdF

Απειλείται το μέλλον του επικεφαλής της EdF

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κριτική που άσκησε επιτροπή της γαλλικής Βουλής στον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Electricite de France(EdF), Φρανσουά Ρουσλί, θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του.

Σε έκθεσή της αναφέρεται ότι ο κρατικής ιδιοκτησίας όμιλος διακινδυνεύει τα χρήματα των φορολογουμένων εξαιτίας υπεράκτιων εξαγορών, που αποδεικνύονται εσφαλμένες επιλογές. O κ. Ρουσλί, ο οποίος τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, αναμένεται πως θα δεχθεί έντονες πιέσεις για να παραιτηθεί μετά τη δριμεία δημόσια κριτική που ασκήθηκε για τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας από εξέχοντα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Σιράκ.

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση, δεικνύει και την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υψηλότερη δυνατή αξία για τον ευρύτατο κρατικό τομέα της χώρας? κι αυτό συνδυάζεται με τις πιέσεις από τον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει φθάσει στα όριά του, εξ ου και υπάρχει ανάγκη να κινητοποιηθεί εκ νέου ο μηχανισμός ιδιωτικοποιήσεων και να εξευρεθούν πόροι.

Κριτική ασκήθηκε από τη γαλλική Βουλή και στον πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της France Telecom, Μισέλ Μπον, για το διάστημα έως και πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οπότε και παραιτήθηκε. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό σε «κατάσταση επικίνδυνων επιπέδων χρέους», λειτουργώντας με τρόπο «εσφαλμένο και βεβιασμένο».

Η αναφορά του Κοινοβουλίου επικεντρώθηκε στον ρόλο του γαλλικού κράτους ως μεγαλομετόχου, ο οποίος ελέγχει με τα μερίδιά του ισχυρές εταιρείες. «Μία και μόνη λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση σε συγκεκριμένες εταιρείες του δημοσίου τομέα τα τελευταία χρόνια και αυτή η λέξη δεν είναι άλλη από την αποτυχία», αναφέρει στο κείμενο ο Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί του συντηρητικού κόμματος UΜΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Electricite de France είναι μία από τις εταιρείες που έχουν επιλεγεί για να ιδιωτικοποιηθούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προετοιμάζει τροποποιήσεις στο νομικό καθεστώς της France Telecom, οι οποίες θα προβλέπουν μείωση του κρατικού μεριδίου σε επίπεδα χαμηλότερα του 50%, χωρίς να διακυβευθούν τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων της. Στην έκθεση τίθεται το εξής ερώτημα: «Αυτό ακριβώς είναι το έργο του κράτους, να διαθέτει μερίδιου ελέγχου στις εταιρείες;».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι το διάστημα 1997-2002, κατά την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία η τελευταία σοσιαλιστική κυβέρνηση, το κράτος έλαβε 5 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τη France Telecom και την EdF και επιπλέον 12 δισ. ευρώ από την πώληση των μετοχών της France Τelecom.

Σε ανταπόδοση, όπως αναφέρει η έκθεση, το κράτος δεν έκανε τίποτε για να ενισχύσει τους ισολογισμούς των ανωτέρω ομίλων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εξωτερική τους ανάπτυξη με υψηλό δανεισμό.

Για του λόγου το ασφαλές το κείμενο επισημαίνει ότι το διάστημα 2000-2002 το καθαρό χρέος στη France Telecom από 14 δισ. ανήλθε σε 68 δισεκατομμύρια ευρώ και της EdF από 18 δισ. σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή