Αναμένουν «διόρθωση» με τα αποτελέσματα τριμήνου

Αναμένουν «διόρθωση» με τα αποτελέσματα τριμήνου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα αποτελέσματα χρήσεως των εισηγμένων και λιγότερο σε ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχασαν και χθες έδαφος. Βεβαίως, τα νέα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες λειτούργησαν για να περιορισθούν οι χρηματιστηριακές απώλειες. Ομως, η είδηση που κυριάρχησε χθες στις αγορές είχε να κάνει με τη Nokia, της οποίας η τιμή της μετοχής έκλεισε με πτώση 15,5% στην αγορά του Ελσίνκι, μετά την ανακοίνωση της μείωσης της κερδοφορίας της κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και την προειδοποίησή της σχετικώς με το τρίτο τρίμηνο φέτος. Με τη Nokia να έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στον κλαδικό δείκτη της υψηλής τεχνολογίας για την Ευρώπη, ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 20%, υποχώρησε χθες κατά σχεδόν 8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Αν και ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Nokia ήταν υπερβολική, άλλες εταιρείες του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας δεν απέφυγαν τις επιπτώσεις. H χρηματιστηριακή αξία της Ericsson, η οποία ανακοινώνει επίσης αποτελέσματα τριμήνου εντός της εβδομάδος, υποχώρησε έως και κατά 8,42%, ενώ η γαλλική Alcatel είδε τι δική της να συρρικνώνεται περισσότερο από 5% και η γερμανική SAP κατά 7,26%.

Ακόμη όμως και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν να ανακοινώσουν θετική εξέλιξη στο μέτωπο της κερδοφορίας τους, ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν δύσπιστοι, καθώς αυτή οφείλεται περισσότερο στη μείωση του λειτουργικού κόστους τους και λιγότερο στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Οπως δήλωνε χθες Ευρωπαίος αναλυτής: «Θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν οι αγορές διανύσουν την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου χωρίς να σημειωθεί διόρθωση. H εξέλιξη των τιμών των μετοχών έχει προηγηθεί των γεγονότων, ιδιαίτερα στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας».

Στον αντίποδα της πτώσης βρέθηκαν, ωστόσο, χθες οι τιμές των μετοχών της σουηδικής κατασκευάστριας μηχανημάτων Atlas Copco, η οποία ανκοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, βλεποντας τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 8% καθώς και της γαλλικής Suez, της οποίας η αναβάθμιση της μετοχής από τη MorgaStanley, την ώθησε σε άνοδο κατά 2,8%.

O FTSE 100 έκλεισε χθες με πτώση κατά 0,5% στις 4.056,6 μονάδες, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax υποχωρούσε κατά 1,46% στις 3338,16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή