EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση 30% στα κέρδη της General Motors

H General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 30%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην αύξηση του κόστους των καταναλωτικών της κινήτρων και στο κλείσιμο βασικής επιχειρηματικής της μονάδος που επλήγη από θεομηνία. Ωστόσο, η κερδοφορία της απεδείχθη καλύτερη από τις προσδοκίες της Γουόλ Στριτ, με αποτέλεσμα η General Motors να διακατέχεται από αισιοδοξία ότι και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι τα τέλη του 2003 η κερδοφορία της ενδέχεται να ακολουθήσει πορεία ανοδική. Ειδικότερα, σε ανακοινωθέν της η General Motors αναφέρει ότι τα καθαρά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του 2003 σημείωσαν πτώση στα 901 εκατομμύρια δολάρια ή κατά 1,58 δολάρια ανά μετοχή, από το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια ή κατά 2,43 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. H General Motors ευελπιστεί ότι θα ικανοποιήσει τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και θα πετύχει ποσοστό κερδοφορίας στο 50% ανά μετοχή κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μείωση βιομηχανικής παραγωγής

Πτώση κατά 0,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το μήνα Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. H συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής διαπιστώνεται μετά την αναθεωρημένη αύξηση κατά 0,4% το μήνα Απρίλιο και αποδίδεται στο χαμηλότερο ποσοστό παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2002, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον περασμένο Μάιο στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί στο 1,3%. Στη Γερμανία το ποσοστό συρρικνώσεως αντιστοιχεί στο 0,5%, στη Γαλλία σε 1,4% και στην Ιταλία σε 1,6%. H καλύτερη απόδοση παρατηρείται στην Ελλάδα, με ποσοστό ανόδου 1,2%. Πτώση της τάξεως του 1,9% σε μηνιαία βάση παρατηρείται στην Πορτογαλία.

Επένδυση στη Σιβηρία

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom και η γερμανική εταιρεία ενέργειας Wintershall ανακοίνωσαν χθες ότι θα επενδύσουν από κοινού 700 εκατομμύρια δολάρια για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων έως τώρα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Σιβηρία. H κοινή συνεργασία μεταξύ της Gazprom και της Wintershall ενεκρίθη τον περασμένο Ιούνιο από τα διοικητικά συμβούλια των δύο επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει μέχρι τώρα γερμανική ενεργειακή εταιρεία στη Ρωσία, όπως ανεκοινώθη χθες στη Μόσχα, επί τη ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Gazprom και της Wintershall.

Ευελπιστεί για ανάκαμψη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Χανς Αϊχελ ευελπιστεί ότι συντόμως θα υπάρξει ανάκαμψη στη γερμανική οικονομία και απέδωσε το γεγονός στο ότι ήδη έχουν εμφανισθεί στον ορίζοντα ευχάριστοι οιωνοί. Τη σχετική αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Αϊχελ στο Λονδίνο χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν.

Απολύσεις στην Boeing

H αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Boeing ανακοίνωσε χθες πως πρόκειται να απολύσει από 4.000 έως 5.000 εργαζομένους από τον κλάδο κατασκευής αεριωθουμένων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. H Boeing μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχει απολύσει 35.000 άτομα. Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, το εργατικό δυναμικό της Boeing στον κλάδο κατασκευής αεριωθουμένων αριθμούσε 93.000 άτομα. H πολιτική αυτή είναι αποτέλεσμα της μειώσεως της ταξιδιωτικής κινήσεως, εξ αιτίας των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή