Μείωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος στην παγκόσμια οικονομία βλέπει η «Ομάδα των 7»

Μείωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος στην παγκόσμια οικονομία βλέπει η «Ομάδα των 7»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών τους για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προέβησαν οι οικονομολόγοι, φοβούμενοι για τις συνέπειες από τις περικοπές των καταναλωτικών δαπανών λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας και της μείωσης των δαπανών από τις εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς», στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 180 οικονομολόγοι της «Ομάδας των Επτά», οι προβλέψεις για την εφετινή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρήθηκαν κατά 0,2 έως και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες προς τα κάτω εν συγκρίσει με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Μαρτίου. H μοναδική περίπτωση κατά την οποία οι προβλέψεις αφορούν ταχύτερη ανάπτυξη είναι αυτή της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι ένας βραχύς πόλεμος στο Ιράκ θα ενίσχυε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, καθώς και τη ζήτηση. Εντούτοις, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι έρευνες δεικνύουν ότι -παρά την όποια βελτίωση- η εμπιστοσύνη και η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένουν εξασθενημένες. Κι αυτό συμβαίνει, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, διότι οι εταιρείες προσπαθούν ακόμα να διευθετήσουν τη συσσώρευση χρεών και πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί εφέτος 2,2% έναντι 2,4% του Μαρτίου. «Οι αμερικανικές εταιρείες εξακολουθούν να αποκαθιστούν τους ισολογισμούς τους και να περικόπτουν θέσεις εργασίας και δαπάνες», τόνισε ο Μάικ Τέιλορ της Merrill Lynch στο Λονδίνο. Εντούτοις, οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα αναθερμανθεί η αμερικανική οικονομία, εφόσον η διαδικασία προσαρμογής των επιχειρήσεων θα ολοκληρώνεται και οι δαπάνες θα ενισχυθούν από τις φοροαπαλλαγές και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Παρά ταύτα, η αναμενόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν θα συνδράμει τις χώρες της Ευρωζώνης ως προς το να διατηρήσουν τα επίπεδα εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ. Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη για το 2003 θα υποχωρήσει στο 0,6% από το 1,1% του Μαρτίου. Ειδικότερα, η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της, θα εμφανίσει τη χειρότερη επίδοση εφέτος? το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 0,7%, ενώ αντιστοίχως της Ιταλίας θα αυξηθεί μόλις κατά 0,6% έναντι 1,1% του Μαρτίου.

Τέλος, στην Ιαπωνία η δυσμενής κατάσταση θα επιδεινωθεί από την αδύναμη ζήτηση και τον αντιπληθωρισμό? ωστόσο, οι υψηλότερες επενδύσεις θα βοηθήσουν την οικονομία να επιταχυνθεί κατά τι στο 1% έναντι 0,8% των εκτιμήσεων του Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή