Ερευνες στους μυστικούς λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ερευνες στους μυστικούς λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ εντείνεται η οργή για την κλίμακα που έχει προσλάβει η απάτη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισαν εκτεταμένες έρευνες σχετικές με τους μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και τα πλασματικά συμβόλαια σε όλα τα τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. O Νιλ Κίνοκ, επίτροπος διοίκησης, έδωσε εντολή στα ανώτατα στελέχη της Επιτροπής να συμπληρώσουν «ερωτηματολόγιο απάτης» προκειμένου να εκτιμηθεί η έκταση του προβλήματος.

Η κίνησή του αυτή αντανακλά τους φόβους του επιτρόπου ότι η «εκτεταμένη επιχείρηση λεηλάτησης», την οποία ενετόπισαν στη Eurostat οι ανακριτικές αρχές, ενδέχεται να έχει «μολύνει» και άλλα τμήματα της Επιτροπής. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξεδήλωσαν την ανησυχία τους για το θέμα και κάλεσαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, να απαντήσει σε ερωτήσεις τον Σεπτέμβριο. Κατηγόρησαν τον κ. Κίνοκ και τον Πέδρο Σόλμπες, που είναι αρμόδιος για τη Eurostat, ότι δεν έλαβαν υπ’όψιν τους παλαιότερες προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες ατασθαλίες. Ορισμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν μάλιστα την παραίτηση του κ. Σόλμπες.

Τα προβλήματα στη Eurostat εντοπίσθηκαν το 1997 από εργατικά συνδικάτα, το 1999 και το 2000 από τους ορκωτούς ελεγκτές της Επιτροπής και το 2001 από ένα στέλεχό της που άφησε να διαρρεύσουν, τον Πολ Βαν Μπούιτενεν. O κ. Σόλμπες, όμως, ισχυρίσθηκε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με την κλίμακα των προβλημάτων αυτών μέχρις ότου διάβασε τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων τον Μάιο του 2003. Τόνισε, έτσι, ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ή να αναλάβει την ευθύνη για κάτι που δεν γνώριζε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κίνοκ αποκάλυψε τη «σχετικά εκτεταμένη τακτική» της Eurostat, που μέχρι το 1999 τηρούσε μυστικούς και παράνομους λογαριασμούς μέσω των οποίων εκτιμάται ότι εξαφανίσθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένα στελέχη της Επιτροπής δηλώνουν ότι η πρακτική αυτή, που υποτίθεται ότι θα προσέφερε περισσότερη «ευελιξία» στην διεκπεραίωση των εργασιών, εφαρμοζόταν εκτεταμένα τη δεκαετία του ’90. O κ. Κίνοκ δήλωσε ότι αυτή η «τελικά κατακριτέα» πρακτική συνεχίσθηκε και διέταξε άμεση διεξαγωγή ερευνών σε άλλα τμήματα της Επιτροπής.

Ζήτησε, έτσι, από τον προϊστάμενο κάθε τμήματος να του δώσει διαβεβαιώσεις ότι όλα τα συμβόλαια είχαν συναφθεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Αν αποκαλυφθεί ότι εφαρμόζεται ακόμη αυτή η τακτική, που θα σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι εξαπατήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στην Επιτροπή του κ. Πρόντι. H αμέσως προηγούμενη Επιτροπή, της οποίας ηγείτο ο Ζακ Σαντέρ, ανετράπη από το Κοινοβούλιο το 1999 ύστερα από επανειλημμένες εναντίον της κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες. O κ. Πρόντι ανέλαβε τότε τα καθήκοντά του με την υπόσχεση να προχωρήσει σε πλήρη κάθαρση και να μην επιδείξει την ελάχιστη ανοχή σε θέματα απάτης.

Οι μυστικοί λογαριασμοί στη Eurostat δημιουργήθηκαν από στελέχη της Επιτροπής για να διατηρούν χρήματα που είχαν καταβληθεί από διογκωμένα συμβόλαια υπεργολαβίας. O κ. Κίνοκ δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου: «αν εντοπισθούν και αλλού, για οποιονδήποτε λόγο και σε οποιονδήποτε βαθμό, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα». O κ. Κίνοκ ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα πόσα χρήματα έχουν διοχετευθεί στους λογαριασμούς αυτούς ούτε τι απέγιναν. Την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις κατά του Υβ Φρανσέ, γενικού διευθυντή της Eurostat, και των διευθυντών Ντάνιελ Μπικ και Φώτιου Νανόπουλου. Προσωρινά, άλλωστε, μετατέθηκαν σε άλλες θέσεις έξι ακόμη διευθυντές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή