H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαπογοήτευση της κερδοφορίας της IBM και της Nokia εξισορροπήθηκε μεν από ανακούφιση της καλής κερδοφορίας της Caterpilar και της Coca-Cola, ωστόσο η υποχώρηση της Wall Street υποδηλώνει την ανησυχία, καθώς οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η Wall πιστεύει μεν πως δεν θα αργήσει η ανάκαμψη της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, ωστόσο ακόμη ανησυχεί. Αντίθετα, το δολάριο επωφελείται από την «ενθαρρυντική» εικόνα που έδωσε μία ακόμη έκθεση της FED, καθώς η αναδυόμενη απειλή από το μέτωπο του πληθωρισμού έχει ξεθυμάνει και η ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί γεγονός. Και χθες το ευρώ υπέστη τις συνέπειες της ανάκαμψης του δολαρίου και έπεσε στα 1,1179 δολάρια. Παράλληλα το συνεχές άλμα της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων προσελκύει τα κεφάλαια στο δολάριο. Χθες, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων από το ναδίρ του 3,06% που χτύπησε στις 16 Ιουνίου, ανήλθε σχεδόν στο 4%.

H «ενθαρρυντική» εικόνα που έδωσε η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας πιστοποιεί ότι η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς. Οι θετικές διαστάσεις από την έκθεση, της οποίας ο σχετικός δείκτης έδειξε άνοδο της βιομηχανικής δραστηριότητας τον Ιούλιο στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας για δεύτερο συνεχή μήνα, επιβεβαίωσαν τη «ροζ» εικόνα που έχει παρουσιάσει σε ολόκληρη την επικράτεια η βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. O σχετικός δείκτης σημείωσε άνοδο στο 8,3% τον Ιούλιο, από 4,0 τον Ιούνιο. Φυσικά να θυμίσω ότι ο δείκτης είχε καταρρεύσει στο -27,4 τον Οκτώβριο του 2001 μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. Επίσης, η πτώση στις 412.000 (από 441.000) των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη λήξη της περασμένης εβδομάδας, προκάλεσε ανακούφιση. Ωστόσο, να επισημανθεί ότι όταν ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 400.000 ερμηνεύεται σαν δημιουργία συνθηκών ύφεσης της οικονομίας, ενώ, αντίθετα, η πτώση των αιτήσεων κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000 θεωρείται ένδειξη ανάκαμψης.

Πάντως, η Ενωση των Αμερικανικών Βιομηχάνων αισιοδοξεί για σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οπως επισημαίνει η Ενωση, η αισιοδοξία τους απορρέει από τις μειώσεις των επιτοκίων, τη ραγδαία συρρίκνωση των αποθεμάτων και τις γενναίες φορολογικές περικοπές.

Το γεγονός ότι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας -η αγορά ακινήτων- συνεχίζει απτόητη, δείχνει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να επενδύουν στην αγορά κατοικίας, φυσικά και χάρις στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών επιτοκίων. Να επισημανθεί ότι η έναρξη νέων κατοικιών κατέγραψε αλματώδη άνοδο 3,7% τον Ιούνιο. Παράλληλα, η ελπιδοφόρα αισθητή ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών ενίσχυσε το κλίμα ελπίδων ότι πέρασαν τα χειρότερα. H εικόνα αυτή της επιχειρηματικής Αμερικής αναθερμαίνει τις ελπίδες.

Μπορεί η EKT να απολογείται, ωστόσο όλες οι πολύμηνες προσπάθειες και οι εκκλήσεις να πεισθεί και να αποδεχθεί να μειώσει τα επιτόκια ώστε να διασωθούν οι ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης είχαν και έχουν προσκρούσει στη σθεναρή αντίδραση των τραπεζιτών της EKT. H EKT, δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη. Τώρα η σύγχυση, η διστακτικότητα και η απραξία των τραπεζιτών της EKT έχει αναπόφευκτα αποβεί μοιραία για τις εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης. Οι αγορές, βεβαίως, αναγνωρίζουν πως στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα…

Δεν αρκεί, λοιπόν, να απολογείται καθώς, η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ και η υποχώρηση της αναπτυξιακής πορείας που επιβαρύνεται και από την υψηλή ανεργία, μεγεθύνει τις ανησυχίες. Απογοητευτική ήταν και χθες η εικόνα. Κι ενώ η αμερικανική βιομηχανία αρχίζει να βγάζει θετικά στοιχεία καταγράφοντας ανάκαμψη, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε στη Γερμανία 0,5%, στη Γαλλία στο 1,4% και 1,6% στην Ιταλία τον μήνα Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή