Νέα Αμοιβαία Προστατευμένου Κεφαλαίου

Νέα Αμοιβαία Προστατευμένου Κεφαλαίου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα και η προσαρμοστικότητα με την οποία αναπτύσσονται από τις τράπεζες τα επενδυτικά ή αποταμιευτικά προϊόντα. Αφενός η μεγάλη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων κατά τα τελευταία χρόνια και αφετέρου οι μεγάλες αυξομειώσεις των μετοχικών αξιών σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια οδήγησαν τους ειδικούς των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα -και ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό- σε μια νέα γενιά προϊόντων για τις ανάγκες όλων των επενδυτών.

Αμήχανοι πράγματι οι περισσότεροι απο τους αποταμιευτές-επενδυτές, μέσα σε ένα καινούργιο και πιο σύνθετο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αναζήτησαν τοποθετήσεις που θα προσφέρουν σαφέστατα υψηλότερες αποδόσεις απο τις τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα ενέχουν το ρίσκο να μειωθούν αισθητά κάποια στιγμή τα κεφάλαιά τους. Ετσι πολλοί επενδυτές προέβησαν σε στροφή τοποθετήσεων, επιλέγοντας πολύ πιο συντηρητικές λύσεις από το χρηματιστήριο, αλλά αναμφίβολα καλύτερες από την κατάθεση. Τους δύο τελευταίους μήνες, όπου μία νέα κούρσα των τιμών των μετοχών είναι σε εξέλιξη στα διεθνή χρηματιστήρια (αλλά ταυτόχρονα και στο ελληνικό), πολλοί «ερεθισμένοι» επενδυτές επιζητούν πιο γενναίες αποδόσεις σε πιο γρήγορους χρόνους. Το θέλουν πολύ! Αλλά έχουν και τους φόβους τους, καθώς νωπή ακόμη παραμένει η περίοδος των μεγάλων απωλειών…

Στο δίλημμα απάντησαν αμέσως οι ειδικοί, με μία γκάμα πολύ καλών καινούργιων επενδυτικών προϊόντων: βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις και τις αποδόσεις των χρηματιστηρίων, με πολύ μεγαλύτερη όμως ασφάλεια. Τα λένε Αμοιβαία Κεφάλαια Προστατευμένου (σ.σ. και όχι εγγυημένου που είναι άλλα προϊόντα) Κεφαλαίου. Τι ακριβώς είναι αυτά;

Είναι Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία προστατεύουν το 70% ή το 80% ή και το 90% του επενδεδυμένου κεφαλαίου (ανάλογα με το A/K που έχει επιλέξει ο πελάτης), βασιζόμενα σε μια νέα τεχνική που είναι η δημιουργία ενός επιπέδου προστασίας. Αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια επενδύουν σε μετοχές υψηλής ποιότητας του δείκτη Dow Jones Euro Stoxx 50, σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου, σε Παράγωγα Προϊόντα του δείκτη Dow Jones Euro Stoxx 50 και τέλος σε προϊόντα χρηματαγοράς. Ανάλογα με το ύψος των αποδόσεων που είναι διατεθειμένος να παρακολουθήσει ο επενδυτής επιλέγει και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο, πέρνοντας αντιστοίχως το ρίσκο να χάσει ένα μέρος των χρημάτων του. Το ρίσκο αυτό όμως είναι μικρό και οι απώλειες δεν μπορεί να είναι μεγάλες. Και αυτές μεχρι ενός ορίου. Ειδικότερα:

Εάν ο πελάτης αγοράσει A/K με καθαρή τιμή μεριδίου 100, έχει τιμή προστασίας 90. Εάν λοιπόν η καθαρή τιμή μεριδίου, έπειτα από έναν, δύο μήνες ή εν πάση περιπτώσει όποτε εκείνος αποφασίσει να πουλήσει έχει φθάσει έως π.χ. το 150, τότε η τιμή προστασίας είναι 150 επί 90%, δηλαδή 135. Αυτή την τιμή την έχει εξασφαλισμένη ο πελάτης όχι μόνο εάν η τιμή είναι αυτή, την ώρα που πουλάει, αλλά εάν οποιαδήποτε ημέρα κατά την περίοδο που ο πελάτης ήταν κάτοχος του μερίδιου, η τιμή έφθασε στο ύψος αυτό. Αυτή είναι ας πούμε και η καινούργια του μίνιμουμ απόδοση. Εάν στην αντίθετη περίπτωση η καθαρή τιμή του μεριδίου κατολισθήσει για παράδειγμα από το 100 στο 70, σε μια αρνητική για τις αγορές συγκυρία, ο πελάτης δεν πρόκειται να πάει κάτω από το 90 που είναι το όριο προστατευμένου κεφαλαίου. Αυτή είναι μάξιμουμ απώλειά του και αυτή είναι και η ασφάλειά του. Τώρα, μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τη σχέση 100 με 70 όριο προστασίας και όχι 90. Είναι της ίδιας λογικής άλλο A/K, όπου είναι κατα μεγαλύτερο μέρος επενδεδυμένο σε Παράγωγα Προϊόντα. Ευνόητο είναι ότι ο επενδυτής μπορεί να επιτύχει μεγάλες αποδόσεις, συγκριτικά πολύ υψηλότερες από το προηγούμενο A/K, εάν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά εάν πάνε άσχημα θα έχει και μεγαλύτερες απώλειες, γιατί από τα 100 η προστασία που του παρέχεται είναι μόνο για 70 και όχι για 90.

Τα πλεονεκτήματα των νέων αυτών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που δεν αποκλείεται να προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις στον επενδυτή, είναι ότι ταυτόχρονα του προσφέρουν και ένα επίπεδο προστασίας, το οποίο αναπροσαρμόζεται μόνο προς τα πάνω. Αρκεί και μόνο μία ημέρα να ανέβηκε η τιμή του μεριδίου, «τραβάει» μαζί της και το όριο προστασίας ανεβάζοντας ταυτόχρονα και την απόδοση. Νέα ανώτερη τιμή, νέο ανώτερο επίπεδο προστασίας, αυτό είναι όπως λένε το πρωτοποριακό αυτής της κατηγορίας των προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή