Κύμα συγχωνεύσεων σε εξέλιξη όπως τις… παλιές καλές ημέρες

Κύμα συγχωνεύσεων σε εξέλιξη όπως τις… παλιές καλές ημέρες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως, τελικά, η British Airways βιάστηκε να αποσύρει το Concorde. Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όταν βρισκόταν στις δόξες του, το υπερηχητικό αεροσκάφος ήταν γεμάτο με στελέχη επενδυτικών τραπεζών και συμβούλους που διέσχιζαν τον Ατλαντικό μέσα σ’ ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγωγών. Μετά την κατάρρευση της αγοράς συγχωνεύσεων πριν από δύο χρόνια, το Concorde ήταν άδειο κατά τα 4/5 (μέχρι την πρόσφατη αύξηση των επιβατών «τελευταίας ευκαιρίας»). Οταν θα απογειώνεται για την τελευταία του πτήση τον Οκτώβριο, η Αμερική και η Ευρώπη θα μπορούσαν να υλοποιούν ένα κύμα συγχωνεύσεων ανάλογης αξίας των παλιών καλών ημερών.

Από τις αρχές του μηνός έχει ανακοινωθεί μια σειρά από φιλικές και συμπεφωνημένες εξαγορές αξίας περίπου 26 δισ. δολαρίων. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν τέσσερις μεγάλες. H καναδική Αlcaπροσέφερε 3,4 δισ. ευρώ για την ανταγωνιστική της γαλλική εταιρεία αλουμινίου, Pechiney. H αμερικανική εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων EMC προσέφερε 1,3 δισ. δολάρια για την αμερικανική ανταγωνίστριά της Legato Systems. H κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων ArvinMeritor, που είχε δημιουργηθεί από συγχώνευση το 2000, υποβάλλει προσφορά για την ισπανική Dana Corporation. Και η μεταφορική Yellow προσφέρει σχεδόν ένα δισ. δολάρια για την ανταγωνιστική της, Roadway.

Πολλές είναι οι δυνάμεις που υποκινούν αυτές τις προσφορές εξαγοράς. Αφενός βιομηχανίες ώριμες για περαιτέρω συγκέντρωση που καθυστέρησε κυρίως εξαιτίας της έντασης στα διοικητικά συμβούλια, αλλά και εξαιτίας των άθλιων επιχειρηματικών συνθηκών που επικράτησαν τα τελευταία τρία έτη. Εμεινε, έτσι, σε εκκρεμότητα πολύ ζήτηση. H προσφορά για την Dana έρχεται ύστερα από ένα κύμα μικρότερων συμφωνιών που την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν δέκα διεθνείς εταιρείες κυρίαρχες στη βιομηχανία, οι οποίες προμηθεύουν έναν αντίστοιχο αριθμό αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι μεγάλες προσφορές στον κλάδο του αλουμινίου είναι, υπό μία έννοια, η δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν οι Alcan, Alusuisse και Pechiney το 1999, όταν οι ρυθμιστικές αρχές απέτρεψαν τη συγχώνευσή τους.

Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στον κλάδο των ταξιδιωτικών και του τουρισμού, καθώς επιχειρήσεις όπως ο όμιλος ξενοδοχείων Le Μeridieκαι ταξιδιωτικών γραφείων όπως το γερμανικό TUI και το βρετανικό My Travel προσπαθούν να σωθούν από τις ζημιές που υπέστησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μία άλλη ευρωπαϊκή επιχείρηση με συμφωνίες σε εκκρεμότητα είναι η γαλλική βιομηχανία διαστήματος και άμυνας Thales, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει το μερίδιό της και ο όμιλος αεροδιαστημικής Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας EADS επιδιώκει να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιό του με μια καλή επιχείρηση αμυντικών ηλεκτρονικών.

Αφετέρου, η ατμόσφαιρα προοιωνίζεται ανάκαμψη σε αρκετό βαθμό για να εξωθήσει σε συμφωνίες που αναβλήθηκαν επί χρόνια. Ας εξετάσουμε τη βιομηχανία τεχνολογίας όπου εταιρείες σαν τις IBM, Cisco και Microsoft είναι έτοιμες να διαθέσουν τα κεφάλαιά τους σε εξαγορές που θα τις προωθήσουν σε νέες αγορές. Ομοίως, η προσφορά της Oracle για την PeopleSoft αναμένεται να είναι μόνον η πρώτη σε μια σειρά συμφωνιών σε μια βιομηχανία που παραμένει κατακερματισμένη σε εκτοντάδες μικρούς και μεσαίους ανταγωνιστές, ελάχιστοι από τους οποίους φαίνονται ικανοί να επιβιώσουν ανεξάρτητα. Οι αγορές έχουν βοηθήσει. Τα χαμηλά επιτόκια και η αγορά εταιρικών ομολόγων βοηθούν όσες εταιρείες χρειάζονται δανεισμένα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε εξαγορές. Μια βιώσιμη ανάκαμψη των χρηματιστηρίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει οδηγήσει τις εταιρείες να αρχίσουν να πληρώνουν για τις αγορές τους όχι μόνον με μετρητά, αλλά και με μετοχές.

Ορισμένες ανακοινώσεις προκάλεσαν πόλεμο προσφορών ενισχύοντας την εντύπωση ότι η αγορά ανακτά τη ζωντάνια της. Κάποιες συμφωνίες που έμοιαζαν τελειωμένες γίνονται και πάλι πολύπλοκες. Τον Μάιο, οι ιδιοκτήτες της Selfridges δέχθηκαν προσφορά ύψους 980 εκατομμυρίων δολαρίων από την καναδική εταιρεία λιανικών GaloWeston. Αμέσως, όμως, μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή προσφορών, ο Ιρανός μεγιστάνας Ρόμπερτ Τσενγκίζ, εμφανίσθηκε στο προσκήνιο για να αποσυρθεί προ ημερών. H πώληση της βρετανικής βιομηχανίας παιχνιδιών Hamleys προσήλκυσε επίσης μια αιφνιδιαστική προσφορά ανταγωνιστή της, ενώ ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μεγιστάνες των MME.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή