Σοβαρά πλήγματα στις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών

Σοβαρά πλήγματα στις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έκτη κατά σειρά συνεδρίαση υποχώρησαν εκ νέου χθες οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ είναι αξιοσημείωτες οι δηλώσεις δύο μελών του διοικητικου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικώς με την εξέλιξη των χρηματιστηριακών δεικτών τους τελευταίους μήνες. Οπως παρατήρησαν τόσο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, κ. Βέλτεκε, όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, η βελτίωση της εικόνας των χρηματιστηριακών αγορών αντικατοπτρίζει τη σχετική αισιοδοξία των συμμετεχόντων σε αυτές. Ωστόσο, ο κ. Βέλτεκε συμπλήρωσε ότι «μία ποσοστιαία άνοδος του Dax, σε διψήφιο αριθμό, από τις αρχές του χρόνου, είναι εκτός λογικής. Γιατί θα πρέπει η αξία των εταιρειών, οι οποίες μετέχουν στον δείκτη να έχει αυξηθεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο μιας οικονομίας που παρουσιάζει μηδαμινά σημάδια ανάπτυξης…», ενώ ο κ. Γκαργκάνας ανέφερε ότι «δεν έχει αποκτήσει ακόμη σάρκα και οστά η αύξηση της παραγωγής», η οποία θα δικαιώσει τις βελτιωμένες προσδοκίες. Από τις μετοχές οι οποίες δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα χθες, ξεχωρίζουμε εκείνες των αυτοκινητοβιομηχανιών. Οι DaimlerChrysler και Volkswageείδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να μειώνεται κατά 3,3% και η Renault κατά 2,2%, καθώς οι εν λόγω εταιρείες πρόκειται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδος αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Αναλυτές ανησυχούν για την επίπτωση του ισχυρού ευρώ στην κερδοφορία τους, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα την DaimlerChrysler, οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε πιθανή μείωση των λειτουργικών κερδών της σε ποσοστό 83% το δεύτερο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εσόδων της αμερικανικής θυγατρικής της, Chrysler. Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι η Porsche, κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων, είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να αυξάνεται κατά 1,6%, μετά τη δήλωση της διοίκησής της το Σαββατοκύριακο ότι η εταιρεία αναμένει να κλείσει το τρέχον οικονομικό έτος με σαφή αύξηση πωλήσεων και κερδών.

Πτωτικές πιέσεις δέχθηκαν χθες και οι τιμές των μετοχών εταιρειών της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επικράτησαν φόβοι ότι οι αναμενόμενες -επίσης μέσα στην εβδομάδα- ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου των εταιρειών Infineon, STMicroelectronics και Siemens δεν θα δικαιολογούν τελικώς το πρόσφατο ράλι τους. Με τις μετοχές των ασφαλιστικών κολοσσών να δέχονται επίσης πιέσεις χθες, η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cable & Wireless απώλεσε το 4,6% της χρηματιστηριακής αξίας της, όταν ιταλική εφημερίδα ανέφερε δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της, σύμφωνα με τις οποίες «θα απαιτηθεί πολύς χρόνος» για να αποδώσουν οι προσπάθειες εξυγίανσής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή