EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπλήσσεται και η Novartis από την άνοδο των κερδών της

Η Novartis AG, η τρίτη κατά σειράν από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσαν άνοδο κατά 2,3% και απέδωσε το γεγονός στην άνοδο των πωλήσεων δύο παρασκευασμάτων της, του Diovaπου χορηγείται σε ασθενείς που υποφέρουν από υπέρταση και του Gleevec, που χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Novartis AG αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο εφέτος, αύξηση κατά 19% στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της η φαρμακοβιομηχανία. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ιδιοσκευάσματος Diovaσημείωσαν άνοδο κατά 35%, ενώ του Gleevec υπερδιπλασιάσθησαν, υποβοηθώντας τη Novartis να αυξήσει τις δαπάνες της για την έρευνα αγοράς και την επιστημονική έρευνα. Την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας ενίσχυσε επίσης και η πτωτική πορεία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ελβετικού φράγκου. «Εκφράζουμε την έκπληξή μας για τα οικονομικά μας αποτελέσματα και ιδιαίτερα για την άνοδο των πωλήσεών μας σε βασικά ιδιοσκευάσματά μας», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχειρήσεως. Την άποψη αυτή συμμερίσθηκαν και άλλοι οικονομικοί αναλυτές. H τιμή της μετοχής της Novartis σημείωσε χθες άνοδο στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατά 0,4% στα 52,20 ελβετικά φράγκα. Σημειωθήτω ότι από τις αρχές του έτους η τιμή της μετοχής της Novartis έχει σημειώσει άνοδο κατά 3,9%.

Νέα άνοδος του πετρελαίου

Ξεπέρασε χθες τα 32 δολάρια η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι, στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε ανησυχίες αναφορικά με τις διακοπές του εφοδιασμού στα αμερικανικά διυλιστήρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι ανωμαλίες στον εφοδιασμό των αμερικανικών διυλιστηρίων, οι ελλείψεις στις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου και η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα, τον πέμπτο στη σειρά εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, είχαν άμεση επίδραση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» στη διεθνή αγορά. Εκτός αυτού ο τυφώνας Κλοντέτ δημιούργησε προβλήματα στη φόρτωση πετρελαίου στην περιοχή της διώρυγας του Χιούστον, την περασμένη εβδομάδα και καθυστέρησε κατά μία ημέρα τις φορτώσεις στον Κόλπο του Μεξικού. Εν τω μεταξύ, η Ινδονησία, η μόνη ασιατική πετρελαιοπαραγωγός χώρα – μέλος του OPEC, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα προτείνει και στα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού στη σύνοδό τους στις 31 Ιουλίου, να διατηρήσουν περιορισμένες τις επίσημες ποσοστώσεις παραγωγής.

Απολύει 4.000 η VW στη Βραζιλία

Η θυγατρική της Volkswageστη Βραζιλία πρόκειται να προβεί σε απολύσεις 4.000 ατόμων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την ισχνή εγχώρια ζήτηση, αλλά και σε άλλες βασικές αγορές εξαγωγών της, σύμφωνα με ανακοινωθέν της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, 3.933 άτομα πρόκειται να απολυθούν από τις μονάδες παραγωγής της Volkswageστο Ταουμπάτε και στην Ανσιέτα. Οι απολύσεις αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της, το οποίο στη Βραζιλία ανέρχεται σε 25.000 άτομα. Εν τω μεταξύ, η τιμή της μετοχής της Volkswageσημείωσε χθες πτώση κατά 2,7% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στα 35,58 ευρώ.

Μείωση ζημιών για την Eurotunnel

H Eurotunnel Plc, η επιχείρηση εκμεταλλεύσεως του υποθαλασσίου τούνελ στη Μάγχη, το οποίο συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία, ανακοίνωσε χθες ότι οι ζημίες της το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν στα 17 εκατομμύρια στερλίνες από τα 94 εκατομμύρια στερλίνες την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το γεγονός αποδίδεται σε εφάπαξ κέρδη από την επαναγορά χρέους της, σε τιμή προεξοφλήσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή