Ενισχύθηκαν στηριζόμενες στις φήμες από Ιράκ

Ενισχύθηκαν στηριζόμενες στις φήμες από Ιράκ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανεπιβεβαίωτη μέχρι την ώρα κλεισίματος της πλειοψηφίας των δυτικοευρωπαϊκών αγορών είδηση, σύμφωνα με την οποία σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, και η οποία έδωσε φτερά στη Wall Street -τουλάχιστον μέχρι τις απογευματινές ώρες- ενίσχυσε τελικώς και την εικόνα των δυτικοευρωπαϊκών αγορών. Από νωρίς άλλωστε, η προτίμηση που επεδείκνυαν οι επενδυτές για τις μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, συνέτεινε στη στήριξη των γενικών δεικτών τιμών των μετοχών. Στον αντίποδα της ανόδου βρέθηκαν ωστόσο οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, μετά και την είδηση ότι ορισμένες, κυρίως γερμανικές ασφαλιστικές έλαβαν χθες επιστολές από την αντιμονοπωλιακή Αρχή της Γερμανίας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί «συντονισμένου καθορισμού τιμών». Για τις ασφαλιστικές εταιρείες επικράτησε επίσης χθες η άποψη ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε μείωση των μερισμάτων τους, γεγονός που οδήγησε επίσης σε ρευστοποιήσεις μετοχών τους.

Διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρονταν χθες στις ανακοινώσεις καλύτερων από τα αναμενόμενα αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου από δύο εταιρείες κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, την αμερικανική Texas Instruments και τη γερμανική Infineon, υποστηρίζοντας ότι στις αγορές επικρατεί πλέον η εντύπωση πως ανακάμπτει η αγορά των ημιαγωγών. Ομως, η Ιnfineoγνώρισε και χθες τη χρηματιστηριακή περιπέτεια, πριν η μετοχή της ανακάμψει σε θετικό έδαφος. Νωρίτερα -και παρά τα θετικά αποτέλεσματά της- υποχωρούσε έως και σχεδόν κατά 6%, εν μέσω εικασιών ότι ο μεγαλομέτοχος της επιχείρησης, και πρώην μητρική εταιρεία της, η Siemens πρόκειται να ρευστοποιήσει μέρος του μεριδίου της σε αυτήν. Με την τιμή της μετοχής της Ιnfineoνα παρουσιάζει από τις αρχές του έτους άνοδο της τάξεως του 59%, σημαντικά μεγαλύτερη από το μέσο όρο του κλάδου, είναι έντονες οι φήμες ότι είτε η ίδια η Siemens είτε το συνταξιοδοτικό Ταμείο της θα θελήσουν να πωλήσουν μετοχές της. Πάντως, από τον κλάδο της τεχνολογίας, οι Philips, Nokia και STMicroelectronics είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να αυξάνεται κατά 2,91%, 2,5% και 1,84% αντιστοίχως.

Θετική έκπληξη επιφύλαξε εξάλλου χθες για τις αγορές και η εταιρεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που ανέκαμψε το πρώτο εξάμηνο στην κερδοφορία. Ωστόσο, οι αγορές της επιφύλαξαν άσχημη έκπληξη, ωθώντας την τιμή της μετοχής της σε πτώση της τάξεως του 8%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προειδοποίησή της «να μην αναμένεται μια γρήγορη ανάκαμψή της γενικότερα…» Στο Λονδίνο, χθες, σημειώθηκε άνοδος κατά 0,88% και ο FTSE100 έφτασε στις 4.079,9 μονάδες, ενώ ο Xetra Dax υποχωρούσε πριν από το κλείσιμο κατά 0,78% φτάνοντας στις 3.312,55.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή