EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες – μαμούθ για τη χαλυβουργία Alcan

H καναδική χαλυβουργία Alcan, η δεύτερη σε μέγεθος χαλυβουργία του κόσμου, που έχει υποβάλει προσφορά για τη γαλλική ανταγωνιστική της Pechiney, εμφάνισε ζημία ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων ή 28 σεντς ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 71 εκατομμυρίων δολαρίων ή 22 σεντς ανά μετοχή. Στην καθαρή ζημιά περιλαμβάνονται χρεώσεις ύψους 113 εκατομμυρίων δολαρίων για την προτεινόμενη πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων από τον τομέα συσκευασίας. Εξαιρουμένων των επιπτώσεων από τη μετατροπή ξένων νομισμάτων και άλλων χρεώσεων ή κερδών, τα λειτουργικά έσοδα από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 144 εκατομμύρια δολάρια ή 44 σεντς ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περίοδο του 2002 τα λειτουργικά έσοδα έφθαναν στα 150 εκατομμύρια δολάρια ή 46 σεντς ανά μετοχή.

Τράπεζα ιδιωτικοποιήσεων στο Ιράκ

Το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία εμπορικής τράπεζας, που θα αναλάβει να διευκολύνει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Κάλεσε παράλληλα τις διεθνείς τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για τη σύστασή της. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο τονίζει ότι η εν λόγω εμπορική τράπεζα «θα διευκολύνει τη μετάβαση από τις κρατικές επιχειρήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις» και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Θα διαθέτει εγκεκριμένα κεφάλαια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και θα αναλάβει να διευκολύνει τις εισαγωγές και εξαγωγές. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, τον Αύγουστο θα επιλεγεί ένας αριθμός διεθνών τραπεζών που θα αναλάβουν τη διοίκηση της τράπεζας.

«Οχι» της Deutsche Bank στη FIAT

H Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της FIAT. H ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει τώρα να αναζητήσει νέους επενδυτές ή να απευθυνθεί σε άλλες τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων. H FIAT στοχεύει στην άντληση 1,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τελευταίου σχεδίου αναμόρφωσής της και έχει ώς τώρα βρει μεγάλη απήχηση μεταξύ των Ιταλών επενδυτών που έσπευσαν να ενισχύσουν τον μεγαλύτερο εργοδότη του ιταλικού ιδιωτικού τομέα. Τα ξένα κεφάλαια, όμως, φαίνεται να αδιαφορούν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Deutsche Bank, που είναι μία από τις εγγυήτριες και πιστώτριες τράπεζες της FIAT, ελέγχει περίπου το 1,6% της FIAT και θα έπρεπε να καταβάλει 28,8 εκατομμύρια ευρώ για να διατηρήσει σταθερό το μερίδιό της στην έκδοση μετοχών. Στις αρχές του μήνα, άλλωστε, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Dodge & Cox ανακοίνωσε ότι εκποίησε σχεδόν όλο το μερίδιό του στη FIAT που ανερχόταν στο 7,6%.

Δεν ανησυχεί τον Τρισέ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και υποψήφιος για την επόμενη προεδρική θητεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε χθες ότι ο αντιπληθωρισμός δεν αποτελεί ακόμη απειλή για τη Ζώνη Ευρώ. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, ο κ. Τρισέ προσέθεσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών για προσωρινή χαλάρωση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και αρκέσθηκε να δηλώσει ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν αγνοούν ούτε τους πολιτικούς ούτε την κοινή γνώμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή