Πρόστιμα-μαμούθ στο ασφαλιστικό καρτέλ της Γερμανίας

Πρόστιμα-μαμούθ στο ασφαλιστικό καρτέλ της Γερμανίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O εύθραυστος κλάδος των ασφαλιστικών στη Γερμανία θα δεχθεί νέο πλήγμα μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον οκτώ από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας κρίθηκαν ένοχες για καθορισμό των τιμών. Επειτα από έρευνες ενός έτους, η υπηρεσία ανταγωνισμού καλεί τις εν λόγω ασφαλιστικές να καταβάλουν πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι δύο μεγαλύτερες, η Allianz και η Gerling, αναμένεται να πληγούν στον μέγιστο βαθμό, μολονότι δήλωσαν ότι έχουν προβεί στις αναγκαίες προβλέψεις για να καλύψουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα.

Οι άλλες εταιρείες που κατηγορούνται είναι οι Victoria, θυγατρική της Munich Re, AMB Generali, Axa, Gothaer, Provinzial Dusseldorf και Sparkassenversicherung Stuttgart. H τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική, η HDI, εκτιμά ότι δεν βάλλεται. H υπηρεσία ανταγωνισμού αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφασή της στις εν λόγω ασφαλιστικές μέσα στην εβδομάδα. Οι εταιρείες θα πρέπει να απαντήσουν στις κατηγορίες μέχρι τα τέλη Αυγούστου προτού η υπηρεσία αποφασίσει το ύψος των προστίμων. Τον περασμένο Απρίλιο, η υπηρεσία ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 661 εκατομμυρίων ευρώ, τα υψηλότερα ώς τώρα, σε έξι βιομηχανίες τσιμέντου. Τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλιστικές θα υπολογισθούν βάσει ενός πολλαπλάσιου των επιπλέον εσόδων που προσπορίσθηκαν με τη λειτουργία του καρτέλ τους.

Ο καθορισμός των τιμών ανάγεται στον Ιούλιο του 1999, οπότε εκτιμάται ότι οι ασφαλιστικές συμφώνησαν τις παραμέτρους των μελλοντικών αυξήσεων στα επασφάλιστρα στο πλαίσιο σύσκεψης των επιτροπών για την κάλυψη πυρκαγιάς στις βιομηχανίες την οποία συγκάλεσε η ομοσπονδία βιομηχανιών GdV. H εισαγγελία αναμένεται να αναλάβει την υπόθεση και οι πελάτες που επιβαρύνθηκαν από τον καθορισμό των τιμών μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να τους επιστραφούν οι επιπλέον πληρωμές. H ύπαρξη καρτέλ για τον καθορισμό των τιμών αποκαλύπτεται σε μια στιγμή που ο κλάδος ασφαλιστικών της Γερμανίας αγωνίζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που κλονίσθηκε από την εξαναγκαστική πτώχευση της ασφαλιστικής ζωής Mannheimer Lebensversicherung.

Δυσπιστία κοινού

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Welt am Sonntag, το 52% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται πλέον τις ασφαλιστικές ζωής. Στο σύνολό του ο κλάδος παραμένει εξασθενημένος από τη διάβρωση των κεφαλαίων του την οποία προκάλεσε η πτώση των αγορών μετοχών στη διάρκεια του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος. H μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας, η Allianz, ανακοίνωσε: «Εχουμε αλλάξει τα συστήματά μας και έχουμε αναθέσει σε διευθυντικά στελέχη την ευθύνη για τα θέματα ανταγωνισμού». Σε ό,τι αφορά την Gerling, οι εξελίξεις ήρθαν στη χείριστη δυνατή στιγμή. O όμιλος, που αγωνίζεται να επιβιώσει τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους πελάτες του από τη βιομηχανία προκειμένου να διασφαλίσει νέα κεφάλαια. Μέχρι στιγμής έχει ακουστεί ότι υπήρξαν δεσμεύσεις για περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αποφεύγει να προχωρήσει στην ενδεχόμενη αναβάθμιστη των ομολόγων της Gerling από BB+ σε BBB-, που θα σταθεί καθοριστική για να μπορέσει η εταιρεία να ανανεώσει επιτυχώς την πολιτική της, μέχρις ότου γίνουν δεσμευτικές οι συμφωνίες για τη χορήγηση κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή