ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακή άνοδος κερδών 50% η Shell το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση κερδών κατά 51% το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε χθες ο δεύτερος σε μέγεθος όμιλος πετρελαιοβιομηχανιών του κόσμου, η Royal Dutch/Shell, που, ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά περισσότερων μετοχών της στη διάρκεια του έτους. Μολονότι η αύξηση των κερδών της Shell υπερέβη τις προβλέψεις της αγοράς, η τιμή των μετοχών της σημείωσε άνοδο μόλις κατά 0,25% ακριβώς εξ αιτίας της απογοήτευσης που προκάλεσε η πρόθεση της εταιρείας να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές μετοχών.

Τα καθαρά κέρδη της Shell για το δεύτερο τρίμηνο εκτινάχθηκαν σε 3,34 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές του κλάδου προέβλεπαν ποσό κυμαινόμενο από 2,75 έως 3,20 δισ. δολάρια. Ηταν, ωστόσο, χαμηλότερα από τα κέρδη ρεκόρ των 3,9 δισ. δολαρίων που είχε σημειώσει κατά το πρώτο τρίμηνο εξ αιτίας της ελαφράς υποχώρησης στην τιμή του αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Κόλιν Μόρτον, διαχειριστή κεφαλαίων στην BWD Rensburg, η απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές μετοχών, ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στις μετοχές της εταιρείας που, ωστόσο, εκτιμά ότι εξακολουθεί να αποτελεί συνετή επένδυση.

Οπως τόνισε ο ίδιος, «πρόκειται για αρνητική βραχυπρόθεσμη εξέλιξη αλλά η Shell έχει ακόμη ικανοποιητικά μερίσματα της τάξης του 4%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε καλά επίπεδα».

Διάθεση για εξαγορές

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η απόφαση της Shell να μην αγοράσει άλλες μετοχές ενδέχεται να καταδεικνύει τη διάθεσή της να προχωρήσει σε εξαγορές, καθώς το περασμένο έτος αγόρασε τη βρετανική ανταγωνιστική της Enterprise Oil. Από πλευράς της Shell, όμως, ο πρόεδρος Φίλιπ Γουότς τόνισε ότι η απόφαση θα διευκολύνει την εταιρεία να διατηρήσει τα κεφάλαιά της, ώστε να εξακολουθήσει ν’ αυξάνει το μέρισμά της σε ποσοστό άνω του πληθωρισμού. Γενικότερα, πάντως, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που εμφάνισαν οι εταιρείες πετρελαίουν δεν βοήθησαν την τιμή των μετοχών τους, που τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να χάνουν την εύνοια των επενδυτών.

Η Shell ήταν η πρώτη από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου του κόσμου που ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο. Αναμένεται να ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα η ExxoMobil και η BP Plc, οι οποίες επίσης έχουν εμφανίσει ιδιαίτερα υψηλά κέρδη έχοντας επωφεληθεί από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.