Ευρωασιατική έκκληση υπέρ της άρσης φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο

Ευρωασιατική έκκληση υπέρ της άρσης φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή έκκληση για μεγαλύτερη απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου απηύθηναν χθες παράγοντες του εμπορίου από την Ευρώπη και την Ασία, εν όψει της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Μεξικό. Στο κοινό ανακοινωθέν οι δώδεκα χώρες της Ευρωασιατικής Διάσκεψης (ASEM), που πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κίνα, τόνισαν την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών για καλύτερη πρόσβαση στις αναπτυγμένες αγορές, καθώς οι ίδιες απελευθερώνουν σταδιακά τις δικές τους.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η προγραμματισμένη συνάντηση του ΠΟΕ, η οποία θεωρείται καθοριστική για την ολοκλήρωση του κύκλου εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα που άρχισε το 2001 με μεγάλες προσδοκίες, αλλά στη συνέχεια προσέκρουσε σε μια σειρά αδιεξόδων. Ετσι, το κοινό της ASEM καλούσε τις χώρες-μέλη του ΠΟΕ να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσουν τη λήψη αποφάσεων επί των σημαντικότερων θεμάτων, όπως η πρόσβαση στις αγορές αγροτικών προϊόντων, η ειδική μεταχείριση των αναπτυσσόμενων χωρών και η διαφάνεια.

Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα στις διάφορες χώρες είναι βαθύ ως προς ορισμένα ζωτικά ζητήματα και οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών εκτιμάται ότι δεν καρποφόρησαν τόσο ως προς την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη προσπαθεί να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι θα επωφεληθούν από την αναμόρφωση της αγροτικής της πολιτικής. Από την πλευρά τους, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες καταγγέλλουν την πλεονασματική παραγωγή της Ευρώπης και τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις ότι διαστρεβλώνουν τις τιμές στις διεθνείς αγορές, θέτοντας σε μειονεκτική θέση τα δικά τους αγροτικά προϊόντα. Οι συνομιλίες για τα αγροτικά προϊόντα θεωρούνται κρίσιμες για την επιτυχία του γύρου της Ντόχα, που στοχεύει στην άρση των φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο και την προστασία των φτωχότερων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή