Πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία

Πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από αντιπαραθέσεις ενός μηνός, το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο. H ψήφισή του συνεπάγεται μεν ότι διατηρείται σε γενικές γραμμές το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς το κόστος των συντάξεων θα εξακολουθήσει να καλύπτεται από τις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων. H επίμαχη διάταξη, ωστόσο, είναι η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης που προβλέπει πως εφεξής οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη και όχι 37,5 όπως ίσχυε έως τώρα.

Τη στιγμή, πάντως, που τα δύο σώματα του γαλλικού Κοινοβουλίου ετοιμάζονταν για τη σχετική ψηφοφορία, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, επιχείρησε να διαδραματίσει τον ρόλο του ειρηνοποιού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα εργατικά συνδικάτα, δηλώνοντας ότι ευελπιστεί να αποκαταστήσει τον «κοινωνικό διάλογο» με τους εργαζομένους και τους εργοδότες και να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποτρέψει νέες εντάσεις, ο κ. Ραφαρέν εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα μείνουν σημάδια» από την αντιπαράθεση ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και την κυβέρνηση.

Συνοψίζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, ο κ. Ραφαρέν αναφέρθηκε στις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους. Στο σύνολό της η ομιλία του αποτελούσε έκκληση προς την κοινή γνώμη και τα εργατικά συνδικάτα, συμπεριλαμβανομένων των πλέον επιθετικών προς την κυβέρνηση, να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Με την έκκληση αυτή ο Γάλλος πρωθυπουργός επιχείρησε ενδεχομένως να αποτρέψει δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς των συνδικάτων που έχουν προειδοποιήσει πως μετά το τέλος των θερινών διακοπών θα επανέλθουν δριμύτερα, επαναφέροντας την ένταση στη χώρα.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά ο κ. Ραφαρέν αναμένεται να αναβάλει μέχρι το επόμενο έτος την υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση του δαπανηρού συστήματος υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή