Τον χειμώνα το επόμενο βήμα της EKT

Τον χειμώνα το επόμενο βήμα της EKT

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση της οικονομικής ανάκαμψης? ωστόσο, οι προβλέψεις τοποθετούν πλέον την κίνηση αυτή προς τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς με τη συμμετοχή 64 οικονομολόγων, η EKT αναμένεται να διατηρήσει ως έχουν τα επιτόκιά της στο 2% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου. OI οικονομολόγοι επισήμαναν ότι ορισμένοι από τους αξιωματούχους της προσφάτως δήλωσαν ότι η τελευταία περικοπή του Ιουνίου είναι ό,τι καλύτερο μπορούν για τώρα να πράξουν, ώστε να αναθερμάνουν την ανάπτυξη.

Οι 53 εκ των ερωτηθένων πιστεύουν ότι η EKT θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια λίγο καιρό αργότερα εντός του έτους, διότι η ανάκαμψη υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ αποδεικνύεται ασθενική και το ευρώ παραμένει ισχυρό έναντι του δολαρίου, καθιστώντας λιγότερο ελκυστικές τις τιμές των εξαγωγών και καθηλώνοντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εσωτερική αγορά. Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν το 1,5%. Ωστόσο, μόνο οι 22 από τους ανωτέρω θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα γίνει το Σεπτέμβριο μετά τις θερινές διακοπές του Αυγούστου, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου οι 43 εκ των 62 είχαν κάνει λόγο για τον ίδιο μήνα.

Στο 1% το 2004

«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αισθάνεται άνετα με τα υφιστάμενα επίπεδα του 2% και με δεδομένες τις προοπτικές, όπως διαγράφονται σήμερα», ανέφερε η Ντανιέλα Ετσμπέργκερ της Dresdner Kleinwort Wassersteiστη Φρανκφούρτη. «Εν τούτοις, υποψιαζόμαστε ότι οι προοπτικές πιθανώς να διαφοροποιηθούν έως το φθινόπωρο με τον συνδυασμό μιας παρατεταμένης βραδείας ανάπτυξης, του υποχωρούντος πληθωρισμού και της ενδυνάμωσης του ευρώ να υπαγορεύει μία εκ νέου μείωση». Κατά τη δική της εκτίμηση η επόμενη περικοπή θα έλθει τον Οκτώβριο, ενώ έως τον Μάρτιο του 2004 θα έχουν φθάσει στο 1% τα επιτόκια. Σήμερα, οι 38 από τους συμμετέχοντες οικονομολόγους αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να προβεί σε μείωση και πάλι το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ τρεις αναμένουν και αυτοί μία κινητοποίηση κάποια στιγμή εντός του 2003, αλλά δεν έδωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οκτώ πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αφορά αύξηση, ενώ υπήρξαν και τρεις που δεν απάντησαν. Οσοι τώρα μετέθεσαν πιο αργά τις προβλέψεις τους για περικοπή, το έκαναν εν μέρει για διαδικαστικούς λόγους. Τον Σεπτέμβριο δε θα παρίσταται ο πρόεδρος της EKT Βιμ Ντούιζενμπεργκ στη συνεδρίαση και ενδεχομένως το διοικητικό συμβούλιο να μη θελήσει να κινητοποιηθεί εν τη απουσία του, όπως υπογράμμισαν. Κατόπιν, τον Νοέμβριο θα παραδώσει τη σκυτάλη στο νυν διοικητή της Τραπέζης, Ζαν – Κλοντ Τρισέ. «Θεωρούμε ότι είναι απίθανο να θελήσει ο κ. Ντούιζενμπεργκ να προχωρήσει σε μείωση, αφήνοντας ύστερα τον διάδοχό του να δικαιολογήσει τη δική του απόφαση», τονίζει η Κρίστελ Αράντα-Χάσελ της CSFB στο Λονδίνο. «Οπότε περιμένουμε να γίνει η μείωση, μόνον αφού αναλάβει ουσιαστικά ο κ. Τρισέ το πηδάλιο, εξ ού και μετατίθεται για Νοέμβριο / Δεκέμβριο».

Οι πολιτικές πιέσεις

Επιπλέον, ένας λόγος που θα αποτρέψει την EKT από μία περικοπή επιτοκίων άμεσα είναι οι εντεινόμενες ανησυχίες μεταξύ των πολιτικών ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και την ελάττωση των ελλειμμάτων. Οι εκκλήσεις τους για άμβλυνση των όρων του Συμφώνου θα παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παραμείνει αμετακίνητη στη θέση της για ένα διάστημα? ωστόσο, όπως ανέφεραν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, θα πρέπει να προβεί σε μείωση, εξαιτίας της απογοήτευσης, η οποία θα επικρατήσει για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή