Αδειο το εργαστήριο της GlaxoSmithKline

Αδειο το εργαστήριο της GlaxoSmithKline

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγάλα μεγέθη δεν πρέπει αναγκαστικά να σημαίνουν και περιπλοκότητα. Στην περίπτωση της GlaxoSmithKline υπάρχουν μόνον τρία θέματα στα οποία χρειάζεται να απαντήσει καταφατικά. Τα αποτελέσματά της, του δευτέρου τριμήνου, τη διευκολύνουν εξαιρετικά, στο να δώσει θετική απάντηση σε δύο από αυτά. Αναφέρονται στη μείωση του λειτουργικού κόστους της και στη διαχείριση των φαρμάκων, τα οποία έχει ήδη αναπτύξει. Το Seretide/ Advair, το φάρμακο κατά του άσθματος, είναι το προϊόν της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Το Seroxat/Paxil, το αντικαταθλιπτικό σκεύασμά της, αντέχει στον ανταγωνισμό των αντίστοιχων που διατίθενται χωρίς να προστατεύονται από πατέντες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις του Paxil Cr, το οποίο δεν απειλείται από τη λήξη της ισχύος της πατέντας του, αντιστοιχούν στο 38% των νέων συνταγών για φάρμακα του είδους, που γράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενας από τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η GlaxoSmithKline, ήταν η προοπτική της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Τα μέτρα, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται προ διετίας αρχίζουν τώρα να αποδίδουν καρπούς. Το περιθώριο κέρδους από τα φαρμακευτικά σκευάσματά της έχει αυξηθεί στο 35,2%, αν και παραμένει κοντά στα επίπεδα του 2002, εφόσον αφαιρέσουμε τα έσοδα των 87 εκατομμυρίων στερλινών από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της. O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ζαν Πιερ Γκαρνιέ, άφησε ακόμη και να εννοηθεί ότι ίσως επίκειται νέος γύρος μείωσης του λειτουργικού κόστους της.

Ομως, το πειραματικό εργαστήριο των υπό ανάπτυξη φαρμάκων της δεν έχει τίποτα να επιδείξει, όπως άλλωστε ίσχυε και για τις δύο εταιρείες, των οποίων η συγχώνευση οδήγησε στην GlaxoSmithKline. Εάν η εταιρεία μπορεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα, είναι κάτι που θα παραμείνει άγνωστο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το πρόγραμμά της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων. H κατά 16% φθηνότερη από το μέσο όρο του κλάδου τιμή της μετοχής της GlaxoSmithKline, ενδέχεται να επιτρέψει την άνοδό της, καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για την πιθανότητα λήξεως ορισμένων πνευματικών δικαιωμάτων -πατέντες- της εταιρείας, και καθώς δημιουργείται η πεποίθηση ότι η εταιρεία επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος. Ομως, η χρηματιστηριακή αξία της δεν πρόκειται να φτάσει στα δεδομένα του μέσου όρου του κλάδου, εάν ο κ. Γκαρνιέ δεν προσφέρει… αποδείξεις ότι και το τρίτο θέμα -το άδειο εργαστήριο των υπό ανάπτυξη προϊόντων- αντιμετωπίζεται επίσης ριζικά.

Αdecco

Οταν ανακάμψει η οικονομία, οι εταιρείες αναζήτησης προσωπικού θα δουν πολύ καλύτερες ημέρες. H Adecco, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, έχει πολλά να ωφεληθεί σε αυτήν την περίπτωση και οι επενδυτές ήδη αγοράζουν τη μετοχή της προσβλέποντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Ομως, τα στοιχεία της Adecco για το δεύτερο εξάμηνο, αποτέλεσαν έγκαιρη προειδοποίηση ότι η ανάκαμψη του κλάδου παραμένει… άφαντη.

Τα αποτελέσματά της για το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν από περικοπές του λειτουργικού κόστους της και από αυξήσεις της παραγωγικότητας. Τα λειτουργικά έξοδά της μειώθηκαν στο 13,8% των πωλησεών της από 14,9% ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα. Ομως, η εξέλιξη των πωλήσεών της ήταν αποκαρδιωτική, με τους ρυθμούς αύξησής τους στην αμερικανική αγορά να επιβραδύνονται και με τη δραστηριότητά της να συρρικνώνεται στη Γαλλία.

Η τιμή της μετοχής της Adecco ενισχύεται πλέον κατά 67% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Με δεδομένο το γεγονός ότι η μείωση του λειτουργικού κόστους δεν μπορεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα της ανάπτυξης της εταιρείας στην αγορά της, οι πωλήσεις της θα πρέπει να αρχίσουν να διευρύνονται, για να μπορέσει να δικαιολογηθεί και η συντήρηση των ανοδικών τάσεων που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα τη μετοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή