ΕΒΔΟΜΑΔΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Citigroup και Goldman Sachs ηγούνται της ανάκαμψης

H Citigroup Inc. και η GoldmaSachs ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης της αγοράς παροχής επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών, μετά μία τριετή κρίση, που κόστισε 100.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Οι προμήθειες, τις οποίες εξασφάλισαν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε ποσοστό 27% σε σύγκριση με το πρώτο, και στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2000, με τον Ιούνιο να παραμένει προς το παρόν ο μήνας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις. Τον Ιούλιο καταγράφεται, εξάλλου, η μεγαλύτερης αξίας εισαγωγή εταιρείας στο χρηματιστήριο, μέσω της οποίας ο βρετανικός όμιλος Yell Group Plc άντλησε 1,14 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Καθαρές εισροές 19,5 δισ. δολ.

Τις σημαντικότερες καθαρές εισροές -ήτοι εισροές μείον εκροές- του τελευταίου δωδεκαμήνου, αξίας 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξασφάλισαν τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια τον Ιούνιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσόν από το Μάρτιο του 2002, όταν είχαν αντλήσει 29 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, τον φετινό Ιούνιο, οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία σταθερού εισοδήματος ανήλθαν μόλις στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν μειωμένες κατά 25% με το αντίστοιχο ποσόν του Μαΐου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ποσά, τα οποία εισέρρευσαν σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημειώνεται μολις για τέταρτη φορά στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς. Οι προηγούμενες αφορούν στο πρώτο τρίμηνο 1998, 2000 και 2002.

Ρευστοποιήσεις ομολόγων

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου τις τελευταίες εβδομάδες μεταδόθηκαν την εβδομάδα που πέρασε τόσο στην ιαπωνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά, αυξάνοντας τις αποδόσεις των εκδόσεών τους καθώς οι επενδυτές -ρευστοποιώντας ομόλογα- έμοιαζαν να πιστεύουν πλέον σε επικείμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ρευστοποιήσεις ομολόγων άρχισαν να λαμβάνουν διαστάσεις από τα μέσα του Ιουνίου, όταν οι αποδόσεις τους υποχώρησαν σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα δημιουργώντας την αίσθηση ότι και η εν λόγω αγορά εγκυμονεί «φούσκα». H απόδοση των δεκαετών ομολόγων-οροσήμων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε τη Δευτέρα στο 4,21%, από το 4% προηγουμένως και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν σημειώνονται ρευστοποιήσεις ομολόγων, ενώ οι τιμές τους υποχωρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή