EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες B.A. – απεργών αναβλήθηκαν

Οι συνομιλίες μεταξύ της British Airways και των εκπροσώπων των εργατικών ενώσεων προς αποτροπή των απεργιακών κινητοποιήσεων στον βρετανικό αερομεταφορέα ανεβλήθησαν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες στο Λονδίνο εκπρόσωπος της διαιτησίας. O εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών ανεβλήθησαν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Πρόσθεσε δε ότι έχει ήδη επιτευχθεί κάποια πρόοδος, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. H ανεπίσημη απεργία 250 εργαζομένων της British Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στα προγμαμματισμένα δρομολόγια με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών. Αιτία της απεργίας ήταν η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου για τις αποσκευές των επιβατών που ταξειδεύουν με την British Airways. Εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας και εκπρόσωποι των εργατικών ενώσεων διεξήγαγαν ήδη τρεις γύρους συνοιμιλιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσεως, χωρίς όμως την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον κλάδο ελέγχου αποσκευών. H αδυναμία εξευρέσεως λύσεως προκαλεί ανησυχίες για το ενδεχόμενο επεκτάσεως των απεργιακών κινητοποιήσεων και στον κλάδο μηχανικών της British Airways. Με εκπροσώπους του κλάδου των μηχανικών αρμόδια στελέχη της British Airways, βρίσκονται ήδη σε επαφές, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της επεκτάσεως των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε άλλους τομείς του βρετανικού αερομεταφορέα.

Πτώση τιμής πετρελαίου

Πτωτική πορεία ακολούθησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, καθώς οι μεσίτες ανέμεναν νέες κινήσεις εφοδιασμού εκ μέρους του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC), λόγω αυξήσεως των εξαγωγών από το Ιράκ. Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημείωσε χθες πτώση κατά 30 σεντς στα 27,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα προσθεσμιακά συμβόλαια πωλήσεως αργού πετρελαίου στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν πτώση κατά 24 σεντς στα 29,98 δολάρια το βαρέλι. Εμπειρογνώμονες σχολιάζοντας την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου, εξέφρασαν την άποψη ότι το γεγονός είναι αποτέλεσμα της βελτιώσεως της καταστάσεως στο Ιράκ. Ωστόσο τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθούν να βρίσκονται χαμηλότερα από τα κανονικά όρι. Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου για το 2003, όπως ανέφεραν εμπειρογνώμονες και ονομαστικώς ο Ανταμ Σιμλίνσκι της Deutsche Bank, στο Λονδίνο. Εν τω μεταξύ η προσοχή των καταναλωτών είναι στραμμένη στη Βιέννη, όπου αναμένεται να συνέλθουν την ερχόμενη Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC, προκειμένου να συζητήσουν θέματα εξαγωγών και ενδεχομένως ποσοστώσεων παραγωγής του «μαύρου χρυσού». O πρόεδρος του OPEC Αμπντουλάχ Ατίγιαχ σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ανωτάτου ορίου παραγωγής των 25,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως εκ μέρους των κρατών -μελών του οργανισμού. Σημειώνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 45%, ενδεχομένως από τον ερχόμενο μήνα.

Στην οδό της ανάκαμψης

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μίχαελ Ρογκόφσκι, ανακοίνωσε χθες ότι η BDI προσθέτει και αυτή την αισιόδοξη εκτίμησή της στις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, αναφορικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη έκδοση των Financial Times, ο κ. Ρογκόφσκι τόνισε ότι « έχει την αίσθηση ότι η Γερμανία βρίσκεται στην οδό της ανακάμψεως. Σημειώνεται ότι ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo τείνει να αυξηθεί στους 89,8 βαθμούς.

Ζημίες η Ρfilzer

Ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανέφερε χθες η φαρμακοβιομηχανία Pfilzer Inc. καθώς οι δαπάνες της επιβαρύνονται από την εξαγορά της Pharmacia Corp. ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τον περασμένο Απρίλιο. Οι ζημίες της το δεύτερο τρίμηνο του 2003 είναι της τάξεως των 3,59 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή