Νέες εκ των ένδον βολές κατά του Συμφώνου Σταθερότητας

Νέες εκ των ένδον βολές κατά του Συμφώνου Σταθερότητας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ετεπ), Φίλιπ Μέισταντ, τάχθηκε χθες υπέρ μιας τροποποίησης της συλλογιστικής του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η φύση των δημόσιων δαπανών που διογκώνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα. «Εκείνοι που συνέταξαν το Σύμφωνο δεν έλαβαν επαρκώς υπ’ όψιν το είδος των δαπανών», τόνισε ο κ. Μέισταντ στο πλαίσιο συνέντευξής του στη βελγική οικονομική εφημερίδα De Financieel – Economische Tijd. «Δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εξ αιτίας δαπανών που προωθούν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, παρά να έχουμε μόνον 0,5% οφειλόμενο σε δαπάνες για λόγους κατανάλωσης;» αναρωτήθηκε και προσέθεσε ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να επανεκτιμήσει τους κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία με αυτήν τη συλλογιστική.

Ο κ. Μέισταντ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υποστηρίζει την άρση του ορίου του 3% που ισχύει για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ τόνισε ότι οι προτάσεις για επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων θα χρειαστούν χρόνια για να έχουν αποτελέσματα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάλεσε, τέλος, τους ιθύνοντες να μην περιμένουν τα πάντα από την ΕΤΕπ και το ιδιωτικό κεφάλαιο, τονίζοντας ότι «για τα μεγάλα έργα χρειάζεται η συνεισφορά του κράτους».

Στο μεταξύ μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατά 3,5% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο προκάλεσε η ανατίμηση του ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι σε ετήσια βάση η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ως προς το κόστος της παραγωγής επιδεινώθηκε κατά 14%.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής ανακοινώθηκαν την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η γερμανική Volkswagen, επέρριπτε στην άνοδο του ευρώ τη μείωση των κερδών της. H Volkswageτόνισε ότι εξ αιτίας της ισοτιμίας του ευρώ έχασε 400 εκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου. Κάτι αντίστοιχο είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen, ενώ ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αντι Καλιομάκι είχε τονίσει ότι η πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών των ΗΠΑ πλήττει τις εξαγωγές και ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής, πάντως, ήταν εξ ίσου αποθαρρυντικές και για τη Βρετανία, που βρίσκεται εκτός Ζώνης Ευρώ, καθώς τόνισε ότι «παρά την πρόσφατη υποτίμηση της στερλίνας, η ανταγωνιστικότητα της βρετανικής βιομηχανίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή