Ενδείξεις βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων

Ενδείξεις βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις για μια σταθεροποίηση ή μια βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ η άνοδος του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, Ifo, για τρίτο συνεχόμενο μήνα δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας για μια πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η μικρή πιθανότητα μιάς σημαντικής αύξησης στα κέρδη των εταιρειών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ίσως, να πυροδοτήσει περαιτέρω διορθώσεις στις αγορές. Οπως δήλωσε ο Ιβ Μαϊλό της Robeco Gestioστο Παρίσι, «σε γενική κλίμακα, τα αποτέλεσμα των εταιρειών στην Ευρώπη είναι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ή καλύτερα, χάρις στις περικοπές κόστους που έχουν εφαρμοστεί, ενώ οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μια επιδείνωση από την αποδυνάμωση του δολαρίου». Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Μαϊλό, «αυτό που αναμένουν, πλέον, οι αγορές είναι μια ριζική βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και, κρίνοντας από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, δημιουργείται η εντύπωση ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί προς τα τέλη του 2003 και τις αρχές του 2004».

Κεντρικό ρόλο στη χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε η ανακοίνωση μεγαλύτερων του αναμενομένου κερδών από τον ευρωπαϊκό ομίλο αεροδιαστημικής, EADS. Ειδικότερα, η μετοχή της EADS κατέγραψε κέρδη 4,5%, αφού η θυγατρική της, Airbus, παρουσίασε μικρότερη του αναμενομένου πτώση των λειτουργικών της κερδών για το πρώτο εξάμηνο του 2003, γεγονός που ενίσχυσε τα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 5% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της ABB, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι η ελβετική εταιρεία παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού θα ανακοινώσει σήμερα θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2003. Ευχάριστες εκπλήξεις ανέμεναν οι επενδυτές και από την ASMI, ενισχύοντας τη μετοχή της κατά 8,8%. Ωστόσο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, η ολλανδική εταιρεία παραγωγής τσιπ ανακοίνωσε καθαρές ζημιές, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, για το τελευταίο τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών που περιορίζονταν στα 3,3 δισ. ευρώ. Με πτώση 2,4% έκλεισε, χθες, η μετοχή της γαλλικής εταιρίες, Alcatel, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Εν κατακλείδι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης, FTSE Eurotop-100, ανέβηκε κατά 1,36%, ενώ, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 κατέγραψε άνοδο 0,43%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 εμφάνισε κέρδη 1,79%. Κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης, ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης παρουσίαζε άνοδο 1,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή