EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει σε φοροελαφρύνσεις η γαλλική κυβέρνηση

H γαλλική κυβέρνηση θα προωθήσει τις σχεδιαζόμενες φοροαπαλλαγές, προς τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά με ρυθμό που επιτρέπει ο βαθμός της οικονομικής αναπτύξεως της χώρας, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι. «H κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που χάραξε πέρυσι στο θέμα των φοροελαφρύνσεων και άλλων τελών, με στόχο την προώθηση του ρυθμού της οικονομικής αναπτύξεως», δήλωσε στην εφημερίδα «Journal du Dimanche» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν-Φρανσουά Κοπ. Σύμφωνα με τα λεχθέντα του κ. Κοπ, «οι περυσινές φοροελαφρύνσεις συνέβαλαν στην τόνωση των δαπανών των νοικοκυριών και στη διατήρηση του επιπέδου της καταναλώσεως. H μείωση των φόρων και άλλων τελών είναι ζωτικής σημασίας». Σημειωθήτω ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν είχε δηλώσει, στις αρχές του μηνός, ότι «είναι βέβαιος πως η οικονομία είναι ικανή να προχωρήσει στην ανάκαμψη». Επιβεβαίωσε, δε, ότι στόχος του είναι η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός της γαλλικής οικονομικής αναπτύξεως. Μέχρι τώρα η γαλλική κυβέρνηση έχει προβεί σε φοροελαφρύνσεις της τάξεως του 6%. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι ο ρυθμός της γαλλικής οικονομίας θα είναι εφέτος χαμηλότερος από το 1%. O Γάλλος πρωθυπουργός κ. Ραφαρέν είχε δηλώσει προσφάτως ότι η γαλλική οικονομία θα σημειώσει το 2003 ρυθμό αναπτύξεως της τάξεως του 0,8%.

Vodafone: αύξηση συνδρομητών

Ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Vodafone ανακοίνωσε χθες πως οι προβλέψεις του αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των συνδρομητών του, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους εφέτος, υλοποιήθησαν. Ικανοποίησε δε τους επενδυτές με την ανακοίνωσή του ότι παρέχει κίνητρα στους Ευρωπαίους χρήστες να ξοδεύσουν περισσότερα, κάνοντας χρήση των κινητών τηλεφώνων τους. Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, η Vodafone αύξησε κατά 2,5 εκατομμύρια νέους χρήστες το πελατολόγιό της το α΄ τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών είχαν αναφέρει αύξηση κατά 2,2 εκατομμύρια νέους χρήστες. H τιμή της Vodafone σημείωσε χθες άνοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά 1,3%.

Σταθερή η παραγωγή πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) ενδέχεται να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου στα 25,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, γεγονός το οποίο είναι πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθεί στη μεθαυριανή σύνοδο των μελών του στη Βιέννη. Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκρινίζοντας ότι δεν συντρέχουν λόγοι μεταβολής του σημερινού καθεστώτος παραγωγής, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου διατηρείται στο επίπεδο που έχει θέσει ο OPEC. «H αγορά είναι σχετικώς σταθερή και η τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στο στενό εύρος των 3 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε ο υπουργός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων WAM. Ανάλογες απόψεις διατύπωσε και ο πρόεδρος του OPEC, Αμπντουλάχ Αλ-Ατιγιάχ.

Οχι στην απελευθέρωση του γουάν

Η Κίνα θα πρέπει να διατηρήσει σταθερό το εθνικό της νόμισμα, το γουάν, προκειμένου να αποτρέψει τον πληθωρισμό και να προστατεύσει τους χαμηλόμισθους, δήλωσε χθες στο Πεκίνο ο διοικητής της κεντρικής τραπέζης, Ζου Ξιαοτσουάν. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζου τόνισε ότι «η ασταθής συναλλαγματική αξία του γουάν και ο καλπάζων πληθωρισμός διαβρώνουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων», χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή