Πωλούν μερίδιο της Renault, υπέρ χρέους

Πωλούν μερίδιο της Renault, υπέρ χρέους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο/Παρίσι. Σε διάθεση μέρους των μετοχών που κατέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault προχωρεί η κυβέρνηση της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει το χρέος της και να αναχρηματοδοτήσει ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η κυβέρνηση θα πωλήσει τουλάχιστον 24,2 εκατομμύρια μετοχές -ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Renault- με την προοπτική να αυξήσει την προσφορά κατά 2,4 εκατομμύρια μετοχές, αν η ζήτηση είναι μεγάλη. H κίνηση θα της αποφέρει περί το 1,3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα τονώσει μακροπρόθεσμα την εμπιστοσύνη -και κατά συνέπεια την τιμή της μετοχής- στην υπ’ αριθμόν 2 αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας και υπ’ αριθμόν 4 της Ευρώπης.

Στόχος, έσοδα 8 δισ. ευρώ

Μετά την πώληση των μετοχών αυτών, το μερίδιο του γαλλικού κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο Renault θα μειωθεί από 25,9% σε 15%, το οποίο φιλοδοξεί το Παρίσι να διατηρήσει μεσομακροπρόθεσμα. H απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των σχεδίων του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ να προχωρήσει σε σειρά πωλήσεων κρατικών μεριδίων με στόχο να συγκεντρωθούν φέτος έως και 8 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι στόχοι της Ευρωζώνης περί ελλείμματος και χρέους. Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν, άλλωστε, και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: η Γερμανία επιθυμεί να πωλήσει μερίδιο της εταιρείας εκμετάλλευσης των σιδηροδρόμων της, Deutsche Bahn, ενώ η Ιταλία εξετάζει την πώληση μεριδίου τής υπ’ αριθμόν 1 εταιρείας κοινής ωφελείας της Enel SpA, στην οποία ελέγχει το 67%, καθώς και μέρους της πετρελαϊκής Eni SpA, όπου ελέγχει το 30%.

H Γαλλία κατέχει μερίδιο και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες, όπως στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικού εξοπλισμού αμυντικών συστημάτων της Ευρώπης Thales, στο πρώην κρατικό μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες France Telecom και άλλες. Το Παρίσι προβλέπει ότι το κυβερνητικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 60,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 61,4% το ερχόμενο έτος, ήτοι υψηλότερα από το όριο του 60% που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Οσο για το έλλειμμα, αναμένεται για φέτος να προσεγγίσει «έως και το 4%», έναντι του περυσινού 3,1%.

H μετοχή της εταιρείας

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη Renault, η διάθεση του κρατικού μεριδίου «αίρει την αβεβαιότητα για το μέλλον», σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κίνηση «θετική για την πορεία της μετοχής». H τιμή μετοχής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας -της οποίας τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά ένα τρίτο το πρώτο εξάμηνο, παρότι τα καθαρά κέρδη της σημείωσαν άνοδο της τάξης του 32%, χάρις στη γενναιόδωρη συμβολή της ιαπωνικής εταίρου της, Nissan- έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% το τελευταίο δίμηνο, γεγονός από το οποίο επωφελήθηκε η κυβέρνηση για να θέσει σε εφαρμογή την απόφασή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή