Τα ελλείμματα των ταμείων καθυστερούν την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

Τα ελλείμματα των ταμείων καθυστερούν την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μαύρη τρύπα των 160 δισεκατομμυρίων στερλινών στα εταιρικά συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας θα παίξει αναχαιτιστικό ρόλο στις επενδύσεις, θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη, ενώ, παράλληλα, αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο στα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με έκθεση της Συνομοσπονδίας των Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Οι επιχειρηματικές επενδύσεις -ένας τομέας που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη- θα συρρικνωθούν κατά 2,2% μέσα στο 2003, καθώς οι εταιρείες διοχετεύουν ρευστό στα συνταξιοδοτικά ταμεία τους για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Οπως επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CBI, Ιαν Μακ Κάφερτι, είναι ξεκάθαρο ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα των εταιρικών συνταξιοδοτικών ταμείων θα «επηρεάσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες, για την επόμενη διετία», προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια σημαντική αύξηση του ΑΕΠ».

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η απότομη πτώση των αγορών έχει προκαλέσει τη σημαντική μείωση στην αξία των χαρτοφυλακίων μετοχών που διατηρούν οι βρετανικές εταιρείες. Ωστόσο, το συνολικό έλλειμμα των εταιρικών συνταξιοδοτικών ταμείων, που ανέρχεται στα 160 δισ. στερλίνες, δεν προκλήθηκε μόνον από την κατάρρευση των χαρτοφυλακίων μετοχών, αλλά και από την αλλαγή των λογιστικών κανόνων της χώρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CBI. Αν και δεν είναι απαραίτητη η άμεση κάλυψη των εν λόγω ελλειμμάτων, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να διοχετεύουν σ’ αυτά πρόσθετα κεφάλαια σε μορφή ρευστού μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CBI, οι βρετανικές εταιρείες, μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, θα αυξήσουν τα κεφάλαια που τοποθετούν στα συνταξιοδοτικά ταμεία τους κατά 8 δισ. στερλίνες το 2003, κατά 12 δισ. στερλίνες το 2004 και κατά 16 δισ. στερλίνες το 2005.

H επίδραση της τρύπας των 160 δισ. στερλίνων στα φορολογικά έσοδα του βρετανικού κράτους σαφώς θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος. Ειδικότερα, τα υψηλά επίπεδα των συνεισφορών στα συνταξιοδοτικά ταμεία θα οδηγήσουν στη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 1 με 2 δισ. στερλίνες, μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CBI. Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή