Ανάκαμψη αισιοδοξίας στη Γερμανία

Ανάκαμψη αισιοδοξίας στη Γερμανία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για επικείμενη ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε χθες το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo, όταν παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης μεταξύ 7.000 γερμανικών επιχειρήσεων, που φέρουν το επιχειρηματικό κλίμα βελτιωμένο για τρίτο συναπτό μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo έφθασε στο 89,2 τον Ιούλιο από το 88,8 του Ιουνίου μολονότι διέψευσε τις αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για εκτίναξή του στο 89,7.

«Βάσει παλαιότερων εμπειριών, μια βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος επί τρεις συνεχείς μήνες κατατείνει σε μιαν επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν, και υπογράμμισε ότι η βελτίωση αφορά όλους τους κλάδους εκτός από τον κατασκευαστικό. Σε αντίστοιχες εκτιμήσεις προέβη και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις σε όλον τον κόσμο, μας δίνει την ελπίδα ότι παίρνουμε ανοδική πορεία». Είχε προηγηθεί, άλλωστε, αισιόδοξη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, που το Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε εφικτή την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,75% το τρέχον έτος και 2% το επόμενο.

Προσδοκίες, όχι μεγέθη

Οικονομικοί αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν πως η άνοδος του δείκτη καταδεικνύει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά επί του παρόντος απορρέει αποκλειστικά και μόνον από τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και όχι από τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών. Πράγματι η ανάλυση του δείκτη καταδεικνύει ότι το κλίμα παραμένει αρνητικό σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση των γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς το σχετικό συστατικό του δείκτη υποχώρησε στο 78,7 από το 79,4 ενώ το συστατικό των προσδοκιών εκτινάχθηκε στο 100,2 από το 98,6.

Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν από τις φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ, που έχουν προγραμματισθεί για το επόμενο έτος, από την πρόοδο που σημειώνεται στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και από τις ενδείξεις περί ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Ενδεικτική είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. O επικεφαλής της ομοσπονδίας γερμανικών βιομηχανιών, Μάικελ Ρογκόφσκι, δήλωσε ότι ο δείκτης καταδεικνύει πως η Γερμανία αναδύεται από μια οικονομική ύφεση και ότι είναι πιθανή η ανάκαμψη μέσα στο 2004 αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Προς αύξηση εξαγωγών

Παράλληλα, πάντως, η γερμανική ομοσπονδία εμπόρων χονδρικής, BGA, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για αύξηση των εξαγωγών στο 3,5% για το τρέχον έτος από την προηγούμενη του 3,0%. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών βιομηχανιών απειλείται από τον αργό ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω στοιχεία στη Γερμανία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ολλανδία, που επίσης εμφάνισε βελτίωση σε αντίθεση με τον αντίστοιχο δείκτη της Ιταλίας, που κατέγραψε ραγδαία πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, αναμένεται να σημειώσει βελτίωση και ο δείκτης διευθυντών προμηθειών του Ρόιτερς, ο γνωστός ως PMI, που προβλέπεται να ανέβει στο 47,0 από το 46,4 του Ιουνίου. H εικόνα της γερμανικής οικονομίας παραμένει, πάντως, ανάμεικτη, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα η Bundesbank ανακοίνωσε προς τα κάτω αναθεώρηση της ήδη απαισιόδοξης εκτίμησής της για τη βιομηχανική παραγωγή και τις παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή