Ωρολογιακές βόμβες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών

Ωρολογιακές βόμβες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα υψηλού κινδύνου διακρίνονται, φέτος, από μια τάση ωραιοποίησης των πραγμάτων. Με λίγη τύχη, τα καταστροφικά αποτελέσματα της Rhodia, ίσως, να τους προσγειώσουν στη σκληρή πραγματικότητα. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι επενδυτές της εν λόγω αγοράς θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της Rhodia ως μια προεΙδοποίηση, αξιολογώντας τον παράγοντα του πιστωτικού κινδύνου πιο λογικά.

Πριν από δυο μήνες, η προβληματική γαλλική εταιρεία χημικών αναχρηματόδοτησε το τραπεζικό της χρέος, εκδίδοντας ομόλογα υψηλού κινδύνου αξίας ενός δισ. ευρώ. Παρά το δυσμενές πιστωτικό ιστορικό της, η Rhodia είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει δάνεια σε επιτόκια που κυμαίνονταν στα επίπεδα της ευρύτερης αγοράς. H Rhodia ενήργησε, ουσιαστικά, πολύ φρόνιμα, εκμεταλλεύομενη την επιθυμία των επενδυτών για υψηλές επιδόσεις και την αδιαφορία τους ως προς το ποιοτικό επίπεδο των πιστώσεων.

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν έχει τις δυνάμεις να επιτύχει τον νέο στόχο πραγματικών χρεών ως προς τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, ο οποίος είχε τεθεί κατά τη διάρκεια της έκδοσης των ομολόγων της. Αρχικώς, η επίτευξη του εν λόγω στόχου δεν αποτελούσε καν δύσκολο έργο, ενώ, μέχρι στιγμής, οι κάτοχοι ομολόγων της Rhodia δεν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Από την άλλη πλευρά, η Rhodia πρέπει να υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας παίζουν κεντρικό ρόλο στην αγορά χρεών σε μορφή junk bonds. Αγνοώντας τον βασικό κανόνα που υπαγορεύει την επιβολή υψηλότερων τόκων στις εταιρείες που έχουν λιγότερες πιθανότητες να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, οι επενδυτές τοποθετούν, ουσιαστικά, ωρολογιακές βόμβες στα χαρτοφυλάκιά τους.

ΝΗ Hotels

H απόπειρα της Hesperia να εξασφαλίσει ένα πακέτο ελέγχου στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας ξενοδοχείων NH Hotels -η οποία διαθέτει κατά έξι φορές περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις από την πρώτη και με πωλήσεις κατά οκτώ φορές περισσότερες από εκείνη- αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα της σύγκρουσης Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. H προσφορά της Hesperia είναι επιφανειακά ελκυστική, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η NHH από τη μειωμένη ξενοδοχειακή κίνηση. Ωστόσο, η μερική προσφορά της Hesperia -προς το παρόν, η εταιρεία επιδιώκει την απόκτηση, μόνον, του 26,1% του μετοχικού κεφαλαίου της NHH- πρέπει να αναθεωρηθεί.

Οι ισπανικές ρυθμιστικές αρχές φαίνεται ότι δεν απαιτούν από τις εταιρείες να είναι συνεπείς με τις ανακοινώσεις τους. Ούτως ή άλλως, οι αντιφάσεις των ανακοινώσεων και των ενεργειών της Hesperia είναι αισθητές. Αν και είχε διευκρινίσει ότι δεν θα προσφέρει περισσότερα από την αρχική πρότασή της, της τάξεως των 8,3 ευρώ, ανά μετοχή, στη συνέχεια, αύξησε το τίμημά της στα 9 ευρώ. Επειτα, δήλωσε ότι δεν στοχεύει στην ενοποίηση των δραστηριοτήτων της με εκείνες της NHH, για να άλλαξει, στη συνέχεια, τη θέση της, τονίζοντας στους επενδυτές ότι μια συγχώνευση αποτελεί «λογική λύση». Αργότερα, η εταιρεία παραπονέθηκε ότι οι δηλώσεις της ερμηνεύτηκαν λανθασμένα.

Παρά ταύτα, μια συγχωνεύση μεταξύ της Hesperia και της NH Hotels θα ήταν η λογικότερη λύση, καθώς οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ισπανίας δεν έχουν την ισχύ να εμποδίσουν τη χάραξη μιας μεταξύ τους συμφωνίας.

Ο αποδεκτός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να αποκτήσει η Hesperia ένα πακέτο ελέγχου στο μετοχικό κεφάλαιο της NHH που να αντικατοπτρίζει ένα μερίδιο μετοχών αρκετά μεγάλο για να ασκεί η πρώτη έλεγχο στη διοίκηση της δεύτερης και αρκετά μικρό για να μην τεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή