H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς, ο δείκτης εμπιστοσύνης επιχειρηματιών που καταρτίζει το κορυφαίο οικονομικό Ινστιτούτο «IFO» με έδρα το Μόναχο, έδειξε βελτίωση τον Ιούλιο για τρίτο συνεχή μήνα του επιχειρηματικού κλίματος στη (δυτική) Γερμανία. Δηλαδή, η γερμανική βιομηχανία συνήλθε, ανασύροντας από το ναδίρ την ψυχολογία και της καγκελαρίας του Βερολίνου. Ευτυχώς, η θεαματική ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, έχει αναθαρρήσει τις ελπίδες της επιχειρηματικής Γερμανίας τόσο για την τωρινή κατάσταση της οικονομίας όσο και για τη μελλούμενη. O δείκτης του «IFO», που τον συνθέτουν 7.000 από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις της (δυτικής) Γερμανίας, ανήλθε τον μήνα Ιούλιο στις 89,2 μονάδες, από 88,8 τον Ιούνιο.

Η Φρανκφούρτη αντλεί δύναμη και δυναμική από την ανοδική πορεία της Wall Street. Με σημαντική άνοδο κατά 1,81% έκλεισε χθες ο δείκτης Xetra Dax-30 στη Φρανκφούρτη. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο δεύτερο τρίμηνο, ο δείκτης κατέγραψε άλμα ανόδου 32% (μετρούμενο σε δολάρια), που αποτελεί την 10η καλύτερη απόδοση στον κόσμο. Με αφετηρία το αστραπιαία νικηφόρο τέλος του πολέμου στο Ιράκ, η Φρανκφούρτη διασώθηκε από το βούρκο των ζημιών και της απαξίωσης. Επίσης, χθες, το άλμα της μετοχής κατά 4,5% του ευρωπαϊκού αεραναυπηγικού κολοσσού EADS, επηρέασε θετικά όλην την Ευρώπη. Ευτυχώς, το ευρώ κατέγραψε υποχώρηση χθες στα 1,1454 δολάρια. Να θυμίσω ότι μόλις στις 27 Μαΐου, η εξασθένηση του δολαρίου είχε ωθήσει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο ιστορικό ρεκόρ των 1,1932 δολαρίων.

Αμέσως, ο υπουργός Οικονομικών Αϊχελ εξήρε τη βελτίωση του κλίματος της επιχειρηματικής Γερμανίας. Φυσικά, ο Σρέντερ έχει προτείνει οι περικοπές της φορολογίας να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2004 (αντί του 2005). H σημαντικότερη μείωση αφορά στην ανώτατη κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος από το υφιστάμενο επίπεδο του 48,5%, στο 42%, δηλαδή φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 15,5 δισ. ευρώ για το 2004. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι ελαφρύνεις; Ομως η επιχειρηματική Γερμανία αισιοδοξεί!!!

Παρά την οδυνηρή αποτυχία της κυβέρνησης Σρέντερ να υπερασπισθεί την ευάλωτη οικονομία, η «επιχειρηματική κρίση» ξεπερνιέται δειλά δειλά. Βεβαίως, οι πληγές από την κρίση της ανεργίας και τις χρεοκοπίες παραμένουν ανοιχτές. Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών. Υπολογίζεται, δε, ότι περίπου 40.000 μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρείες -οι γνωστές Mittelstand- θα χρεοκοπήσουν κατά το τρέχον έτος. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι οι πλήγες από τη χρεοκοπία του γερμανικού χρηματιστηρίου της Neuer Markt είναι ακόμη αρκετά βαθιές. Ηταν η εξέλιξη που έσβησε τη «Νέα Οικονομία» της Γερμανίας, το περασμένο έτος. Το γερμανικό αυτό χρηματιστήριο -που είχε δημιουργηθεί το 1997 κατ’ εικόνα και ομοίωση με τον αμερικανικό Nasdaq και βαρυφορτωμένο με high-tech μετοχές- χρεοκόπησε έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας. Να θυμίσω ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έβαλε την ταφόπετρα, στο τέλος του περασμένου έτους, δεδομένου ότι στην κυριολεξία η Neuer Markt είχε απαξιωθεί χάνοντας το 96,2% της αξίας της.

Ενώ οι πολιτικές και οι οικονομικές προεκτάσεις τόσο από τη χρεοκοπία του κατασκευαστικού κολοσσού Philipp Holzmann, όσο και από την κατάρρευση της μιντιακής αυτοκρατορίας Κιρχ, ακόμη επηρεάζουν την κατάσταση της οικονομίας. H στήλη έχει γράψει άπειρες αναλύσεις. Μαζί με τη χρεοκοπία της Philipp Holzmann, που καταγράφεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της επιχειρηματικής Γερμανίας, χρεοκόπησε και η «παλαιά οικονομία» της Γερμανίας. Ενώ η κατάρρευση του Κιρχ σηματοδότησε την αποτυχία και της «νέας οικονομίας». Παράλληλα, απογοητευτική είναι ακόμη η εικόνα από τον τομέα παροχής υπηρεσιών στη Γερμανία.

Πάντως, η Ενωση των Αμερικανικών Βιομηχάνων αισιοδοξεί για σημαντική βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οπως επισημαίνει η Ενωση, η αισιοδοξία τους απορρέει από τις μειώσεις των επιτοκίων, τη ραγδαία συρρίκνωση των αποθεμάτων και τις γενναίες φορολογικές περικοπές. Ωστόσο, η κατεύθυνση της Wall Street ήταν υποτονική. Αντίθετα, η συμπεριφορά του Nasdaq παρέμεινε θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή