Μεγάλες οι επιδόσεις αλλά και ενεργοί οι κίνδυνοι στη NA Ασία

Μεγάλες οι επιδόσεις αλλά και ενεργοί οι κίνδυνοι στη NA Ασία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγκαπούρη. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) για τις προοπτικές της Ασίας, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χθες. Οπως επισημαίνει, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα που πυροδότησαν η «λήξη συναγερμού» σε ό,τι αφορά τον ιό της άτυπης πνευμονίας, οι ενδείξεις βελτίωσης της παγκόσμιας ζήτησης και η ταχεία επίλυση της διένεξης στο Ιράκ, η ασιατική ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους, και όχι μόνο λόγω των τραυμάτων από τη χρηματοοικονομική κρίση του 1997. Ειδικότερα, η ADB εκτιμά ότι οι 12 χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, τις οποίες καλύπτει η έκθεση, είναι πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% το 2003 και κατά 6,3% το 2004. Σημειωτέον ότι, πέρυσι, οι χώρες αυτές -τα 10 μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η Κίνα και η Νότια Κορέα- είχαν ανάπτυξη 6,6%. H ADB συστήνει στις χώρες «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να είναι έτοιμες να λάβουν προληπτικά μέτρα αν χρειαστεί».

Θετικές εξελίξεις

Πάντως, τα στοιχεία παραμένουν θετικά. Μετά τα ανακοινωθέντα της περασμένης εβδομάδες για τις εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ και τις παραγγελίες της Ταϊβάν, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι η βιομηχανική παραγωγή της σημείωσε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, χάρις στις εύρωστες εξαγωγές αυτοκινήτων, μικροεπεξεργαστών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προεξοφληθεί ανάκαμψη στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, δεδομένης της υποτονικότητας της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται η τόνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ασία. Οσο για την Ιαπωνία, υπ’ αριθμόν 1 οικονομία της ηπείρου, εξίσου θετικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης χθες και δείχνουν ότι ο δείκτης ανεργίας έπεσε τον Ιούνιο στο 5,3%, ήτοι σε επίπεδα καλύτερα από τα αναμενόμενα, παρότι η πτώση του δεν είναι μεγάλη έναντι του 5,5% στο οποίο είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο. Και πάλι, όμως, οικονομολόγοι και κρατικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η οικονομία δεν έχει ακόμη εξέλθει από τη δύσκολη κατάσταση την οποία διανύει.Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή