Υψηλότερες τιμές, λιγότερες αγορές κατοικιών στη Βρετανία

Υψηλότερες τιμές, λιγότερες αγορές κατοικιών στη Βρετανία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδίνο. Ανοδο της τάξης του 1% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας ελαφρώς την αύξηση κατά 0,9% που είχαν παρουσιάσει τον προηγούμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η δεύτερη μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της Βρετανίας, Nationwide Building Society, σε ετήσια βάση η αγορά κατοικιών επιβραδύνεται, καθώς οι ήδη υψηλές τιμές και η υποτονική αγορά εργασίας θεωρείται ότι θα ωθήσουν φέτος τον αριθμό των ατόμων που αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών και πλέον.

Ετήσια άνοδος 18%

H μέση τιμή μιας βρετανικής κατοικίας έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά 17,9% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ήτοι στις 128.251 στερλίνες. H άνοδος αυτή είναι μειωμένη σε σύγκριση με το 19,2% του Ιουνίου και η χαμηλότερη σε ετήσια βάση από τον περυσινό Μάιο. Σύμφωνα με την τράπεζα, ο αριθμός των ατόμων που αγοράζουν για πρώτη φορά κατοικία μειώθηκε κατά 31% φέτος, έως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 2002. Οπως εκτιμάται, παρότι η υποτονικότερη αγορά εργασίας συνέβαλε στην εκτόνωση της «έκρηξης» της βρετανικής αγοράς κατοικιών, είναι απίθανο να υπάρξει φέτος ξαφνική κατάρρευση των τιμών, για την οποία είχαν εκφράσει φόβους ορισμένοι αναλυτές. Παράλληλα, ούτε η τυχόν νέα μείωση των επιτοκίων δεν θεωρείται ότι θα πυροδοτήσει νέο «μπουμ», καθώς κυριαρχούν οι φόβοι για την εργασιακή ασφάλεια και έχουν ενισχυθεί οι προϋποθέσεις παροχής στεγαστικών δανείων. H ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) -η οποία θεωρεί την πορεία της αγοράς κατοικιών βασικό δείκτη του καταναλωτικού κλίματος και δαπανών, σε μια χώρα όπου περίπου το 70% του πληθυσμού διαθέτει δική του κατοικία- έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών θα πέσει σε μηδενικά επίπεδα ίσως από το ερχόμενο έτος.

Ρεκόρ δανεισμού

Πάντως, πριν ακόμα από την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων στο 3,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 48 ετών, το ύψος του δανεισμού σημείωσε ρεκόρ στη Βρετανία, διαμορφούμενο τον Ιούνιο στα 10 δισ. στερλίνες. Το γεγονός εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ταχύτητα επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και την ορθότητα τυχόν νέας μείωσης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η BoE, οι καταναλωτές ήδη πριν από την τελευταία μείωση δανείζονταν με υποθήκη το σπίτι τους και κάνοντας χρήση της πιστωτικής τους κάρτας για να χρηματοδοτήσουν την αύξηση κατά 1,9% που παρουσίασαν οι πωλήσεις λιανικής τον Ιούνιο.

Οπως ανακοίνωσε η BoE, τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν τον μήνα αυτό στο ρεκόρ των 2,16 δισ. στερλινών, ήτοι περισσότερο από 500 εκατ. στερλίνες υψηλότερα έναντι των προβλέψεων. Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 7,8 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό τους στην ιστορία. Και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί αλλά όχι ακόμα δοθεί, εκτοξεύθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους για φέτος, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά κατοικιών της χώρας ίσως τελικά να εξακολουθεί να ακμάζει παρά τις εκτιμήσεις περί του αντιθέτου. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι λόγοι που επικαλέσθηκε η Τράπεζα της Αγγλίας για να δικαιολογήσει την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, έχουν διαψευσθεί ένας προς έναν. Αρκετοί, μάλιστα, εκφράζουν ανησυχίες ότι τα επίπεδα του χρέους διαμορφώνονται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, εγείροντας τον κίνδυνο «κραχ» αν οι οφειλέτες δεν κατορθώσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή