Θα καταφέρει η Vodafone να βάψει κόκκινη και τη Vivendi;

Θα καταφέρει η Vodafone να βάψει κόκκινη και τη Vivendi;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O σερ Κρίστοφερ Τζεντ δεν αντιμετώπισε καμιά δυσκολία στην προσπάθειά του να «βάψει τον κόσμο κόκκινο», το χρώμα της Vodafone. Ωστόσο, καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο γαλλικός όμιλος MME Vivendi Universal εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επιδρομή της Vodafone.

Σε μια διαρκώς ενοποιούμενη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, η ιδιοκτησιακή δομή της παροχέως SFR, όπου η Vivendi έχει τον έλεγχο και η Vodafone μειοψηφικό μερίδιο, μοιάζει παράξενη. H Vodafone κατ’ αρχάς θα επιχειρήσει να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Vivendi. Αν αποτύχει, η εκπνοή -τον Ιανουάριο- της συμφωνίας που εμπόδισε τη Vodafone να αγοράσει μετοχές της Vivendi θα ανοίξει νέες προοπτικές.

Αν η Vivendi κατορθώσει να απαλλαγεί από τα περιουσιακά της στοιχεία στον χώρο των MME στις ΗΠΑ, η Vodafone θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει προσφορά για ό,τι απομείνει από τον όμιλο MME. H κάλυψη του γαλλικού κενού -και, κάποια ημέρα, η απαλλαγή από την καθόλου ικανοποιητική μειοψηφική συμμετοχή της στην αμερικανική παροχέα VerizoWireless- θα της αποφέρει αρκετό ρευστό. H Vodafone εμφανίζει υγιή αύξηση συνδρομητών και, σε ορισμένες χώρες, μέσου όρου εσόδων ανά χρήστη. Οι ταμειακές ροές της είναι θαυμαστές. Ωστόσο, το μέρισμά της παραμένει μικρό.

Κίνδυνος θα υπάρξει αν ο επερχόμενος διευθύνων σύμβουλος, Αρούν Σαρίν, στραφεί υπερβολικά στη διατήρηση της στρατηγικής ευελιξίας, αντί να καταβάλει ρευστό στους μετόχους.

Τyco

Θα ήταν ευχής έργον αν η Tyco International ολοκλήρωνε ένα τρίμηνο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Την τελευταία φορά, λογιστικά προβλήματα που δεν είχαν αποκαλυφθεί για τη μονάδα Fire and Security έδωσαν τροφή για σχόλια. Ωστόσο, η ανακοινωθείσα αναθεώρηση των κερδών, κατόπιν απαίτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), επηρεάζει λιγότερο από 3% τα λειτουργικά κέρδη από το 1998. Παρέχει, μεν, περιθώριο για μηνύσεις εκ μέρους των μετόχων, είναι όμως αμελητέα σε σχέση με την πτώση της κεφαλαιοποίησης της Tyco.

H ανάπτυξη για το οικονομικό τρίτο τρίμηνό της θα είναι υποτονική, δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές της, δεδομένων των συντηρητικών εκτιμήσεων της διοίκησης.

Η βελτίωση στο τμήμα ηλεκτρονικών θα είναι καθησυχαστική. Οι εκτιμήσεις σχετικά με το βιώσιμο επίπεδο των περιθωρίων στη μονάδα Fire and Security, επίκεντρο των λογιστικών προβλημάτων, θα βοηθήσουν αρκετά. Αν οι προβλέψεις για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και το 2004 ισχύσουν, η Tyco θα ωφεληθεί. Ομως, η σύγχυση σε ό,τι αφορά τα βιώσιμα περιθώρια δυσχεραίνει τις προβλέψεις κερδοφορίας. Οι επενδυτές μπορεί να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή