EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρετανία: η καλοκαιρία ενίσχυσε τις πωλήσεις

Ανοδο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2002 σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον μήνα Ιούλιο, υποβοηθούμενες από την καλοκαιρία και την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, ανακοίνωσε χθες στο Λονδίνο η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI). Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της CBI, για τον μήνα Ιούλιο, το 54% των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν άνοδο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Το 27% των εταιρειών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν πτώση πωλήσεων. Ανοδο σημείωσε και ο βαθμός αισιοδοξίας αναφορικά με την προοπτική των λιανικών πωλήσεων τον μήνα Αύγουστο. Το πόρισμα της έρευνας της CBI συμφωνεί πλήρως με τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων λιανικής τον μήνα Ιούνιο. Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα αυτό παρουσιάζουν άνοδο, γεγονός το οποίο οφείλεται στην καλοκαιρία η οποία ώθησε τους καταναλωτές στην αγορά αγαθών κατάλληλων για τη χρήση σε ανάλογες καιρικές συνθήκες. Σημειωθήτω ότι και η μείωση των βρετανικών επιτοκίων στο 3,5%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών, βοήθησε την ψυχολογία των καταναλωτών να ξοδεύσουν περισσότερα.

Καναδάς: ανάπτυξη αισιοδοξίας…

Μέτριο ρυθμό αναπτύξεως κατά 0,1% σημείωσε η οικονομία του Καναδά τον Μάιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, αντιθέτως, ανέμεναν πτώση. Την άνοδο του καναδικού ΑΕΠ βοήθησε κυρίως η αύξηση κατά 8,4% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, ενός τομέα που εμφανίζει ανάκαμψη λόγω της ανοδικής πορείας της κεφαλαιαγοράς. Αντιθέτως, ο βιομηχανικός τομέας εμφανίζει τον μήνα Μάιο πτώση κατά 0,3%, για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Πτώση για δεύτερο κατά σειρά μήνα, στο 0,4%, εμφανίζει και ο μεταποιητικός τομέας του Καναδά. H επιδημία της άτυπης πνευμονίας στην περιοχή του Τορόντο επηρέασε αρνητικά τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος εμφανίζει πτώση τον μήνα Μάιο κατά 7,2% μετά την πτώση του 4,2% τον Απρίλιο.

Ιαπωνία: βιομηχανική συρρίκνωση

Συρρίκνωση παρουσίασε η ιαπωνική βιομηχανία το μήνα Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Το γεγονός αποδίδεται στην επιβράδυνση του ρυθμού των εξαγωγών και κυρίως στη χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρονικά προϊόντα και αυτοκίνητα. H συρρίκνωση της ιαπωνικής παραγωγής τον Ιούνιο αποτελεί πλήγμα στην αισιοδοξία, ότι η δεύτερη μεγάλη οικονομία του κόσμου θα παρουσίαζε συντόμως ανάκαμψη. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, του υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) και εποχικώς αναθεωρημένα, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής είναι της τάξεως του 1,2%, πολύ χαμηλότερη από το 0,3%, όπως είχαν προβλέψει τα ιαπωνικά MME. Ενδεικτική είναι η πτώση των εξαγωγών της Toshiba σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η μείωση της ζητήσεως για αυτοκίνητα.

Ιταλία: στάσιμος πληθωρισμός

Στο 2,6% σε ετήσια βάση παρέμεινε καθηλωμένος ο πληθωρισμός στην Ιταλία το μήνα Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες στη Ρώμη η ιταλική στατιστική υπηρεσία. Εποχικοί παράγοντες, ωστόσο, συνέβαλαν στην άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο κατά 0,2% σε σχέση με τον μήνα Ιούνιο.

Ανοδος κερδών Unilever

O αγγλο-ολλανδικός όμιλος καταναλωτικών αγαθών Unilever ανακοίνωσε χθες ότι τα εξαμηνιαία κέρδη του σημείωσαν άνοδο κατά 2%, στο 1,874 δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία και για το δεύτερο εξάμηνο του 2003, προκαλώντας την ικανοποίηση των επενδυτών αναφορικά με τους στόχους του το τρέχον οικονομικό έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή