Επιμένουν οι δείκτες ύφεσης στην Ελβετία

Επιμένουν οι δείκτες ύφεσης στην Ελβετία

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ZYPIXH. Καθοδικά εξακολούθησε και τον Ιούνιο να κινείται ο βασικός δείκτης προοπτικών της ελβετικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την κατάσταση ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. O δείκτης, ο οποίος επικεντρώνεται στις πιθανές επιδόσεις της οικονομίας για τους επόμενους έξι έως εννιά μήνες, απαρτίσθηκε και πάλι από δυσάρεστα στοιχεία όπως οι χαμηλές εισαγωγές, η πτώση των λιανικών πωλήσεων και η μείωση των τιμών καταναλωτή. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ινστιτούτο KOF, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο -1,15, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω -1,06 του Μαΐου.

Στο σχετικό ανακοινωθέν, διαπιστώνεται μια ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, επισημαίνεται ωστόσο ότι «θα πρέπει να αναμένουμε διατήρηση της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ, τουλάχιστον ώς τα τέλη του τρέχοντος έτους».

Πτώση των παραγγελιών

Οικονομολόγοι των CSFB και Bank Sarasiανέμεναν πτώση του δείκτη στο -1,20, ενώ η UBS εκτιμούσε ότι θα υπάρξει ελαφρά άνοδος, στο -1,10. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινστιτούτου, η πτωτική τάση των παραγγελιών διατηρήθηκε και τον Ιούνιο, παρότι επιβραδύνθηκε ελαφρώς.

Πιο ήπια, παράλληλα, έναντι του Μαΐου ήταν η μείωση των σχεδίων αγοράς ημιτελών προϊόντων, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί «σχετική βελτίωση». Οι αναλυτές, πάντως, επιμένουν ότι ο δείκτης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και προφανώς θα συμβάλει στη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας να δράσει σε περίπτωση κατακόρυφης ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή