ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

ΑΝΑΛΥΣΗ EFG EUROBANK ERGASIAS ECONOMIC RESEARCH

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαρκής ανησυχία για τη χρηματοδότηση του διπλού ελλείμματος των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να διατηρούν το δολάριο κάτω από έντονες πιέσεις. Στους παράγοντες αυτούς ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες ημέρες η ανακοίνωση για εκδήλωση κρούσματος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στις ΗΠΑ καθώς και οι δημοσιεύσεις ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχείων για την αμερικανική οικονομία (πωλήσεις νέων κατοικιών, δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Chicago PMI, δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου Conference Board, παραγγελίες διαρκών αγαθών). Επίσης, το ενδεχόμενο διατήρησης των αμερικανικών επιτοκίων στα τωρινά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, εντείνει τις πτωτικές πιέσεις στο δολάριο. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Dallas κ. Robert McTeer στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει την τωρινή χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρις ότου ο πληθωρισμός αποτελέσει πηγή ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι τα τελευταία στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο έδειξαν ότι ο δομικός δείκτης υποχώρησε σε ετήσια βάση στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1966.

Οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν συντελούν καθοριστικά στη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δολαρίου με τις κυριότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες του να υποχωρούν την εβδομάδα που διανύσαμε για ακόμα μια φορά σε νέα χαμηλά για τα τελευταία χρόνια. Το ευρώ ανήλθε την Τετάρτη στα 1.2647 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του ευνοούμενου επίσης από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης που δείχνουν την ανοχή τους για τη συνεχιζόμενη ενδυνάμωσή του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας ανέφερε ότι δεν ανησυχεί προς το παρόν για την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ και δεν υπάρχει λόγος λήψης μέτρων αντίδρασης στην εξέλιξη αυτή, ενώ ο ίδιος ο καγκελάριος κ. Gerhard Schroeder δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι οι εξαγωγές της χώρες παραμένουν ισχυρές παρά την ανοδική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Εντούτοις, δεν απουσιάζουν και κάποιες φωνές ανησυχίας για την εξέλιξη αυτή λόγω των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων κυρίως στον τομέα των εξαγωγών που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε σχόλια -ανώνυμου- ανώτατου αξιωματούχου της ΕΚΤ το προηγούμενο Σ/Κ σύμφωνα με τα οποία η ΚΤ αρχίζει να ανησυχεί για την πρόσφατη σημαντική ενδυνάμωση του ευρώ, ενώ η πορεία του νομίσματος τις επόμενες 4-8 εβδομάδες ενδέχεται να επιδράσει στην εικόνα των επιτοκίων της Ευρωζώνης. Επίσης, πηγή του G7 δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών του γκρουπ θα συζητήσουν το θέμα της αποδυνάμωσης του δολαρίου στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασής τους στις 6 Φεβρουαρίου. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι, σε γενικές γραμμές, οι -κάποιες- δηλώσεις ανησυχίας που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες εβδομάδες για τη συνεχιζόμενη άνοδο του ευρώ κυρίως έναντι του δολαρίου αφήνουν προς το παρόν αδιάφορες τις αγορές. Εντούτοις, εάν η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρεθεί τις επόμενες εβδομάδες-μήνες σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένταση των συζητήσεων για ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου καθώς και η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στην Αγγλία ευνοούν ιδιαίτερα τη στερλίνα, οδηγώντας την ισοτιμία της ως προς το αμερικανικό νόμισμα την Τετάρτη σε νέο υψηλό για τελευταία 11 χρόνια, 1.7942. Νέα αποδυνάμωση σημείωσε το δολάριο ΗΠΑ και έναντι του ελβετικού φράγκου και του δολαρίου Καναδά με τις αντίστοιχες ισοτιμίες να υποχωρούν στα μέσα της εβδομάδας στα 1.2304 και 1.2834 για πρώτη φορά τα τελευταία 7 και 10 χρόνια αντίστοιχα. Επίσης, η ισοτιμία δολ. Αυστραλίας/δολ. ΗΠΑ ανήλθε την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Αύγουστο 1997 στο 0.7556 ενώ η ισοτιμία δολ. Ν. Ζηλανδίας/δολ. ΗΠΑ εκτοξεύτηκε την ίδια ημέρα στο 0.6576 για πρώτη φορά τα τελευταία 6,5 χρόνια. Το δολάριο υποχώρησε και έναντι του γιεν με την αντίστοιχη ισοτιμία να «βυθίζεται» την Παρασκευή σε νέο χαμηλό για τα τελευταία τρία χρόνια 106.70, παρά τον φόβο για νέα παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών με στόχο τον περιορισμό του ρυθμού ενίσχυσης του γιεν έναντι του δολαρίου και κατά συνέπεια τη στήριξη της οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις των αρχών στην αγορά συναλλάγματος το 2003 ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ των 20 τρισ. γιεν, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο, θα αυξηθεί το ανώτατο όριο δανεισμού για τις επιχειρήσεις παρέμβασης στα 100 τρισ. γιεν από 79 τρισ. γιεν που ισχύει μέχρι τώρα.

Σημαντικό έδαφος κέρδισαν την εβδομάδα που διανύσαμε οι τιμές των μετοχών κυρίως λόγω της αισιοδοξίας της αγοράς σχετικά με την περαιτέρω πορεία της διεθνούς οικονομίας το 2004. Ειδικότερα στις ΗΠΑ, ο Dow Jones έκλεισε την τελευταία ημέρα του 2003 στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ ο Nasdaq, παρά τη μικρή πτώση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα των τελευταίων δύο ετών. Κέρδη παρουσίασαν επίσης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τον δείκτη FTSE να κλείνει στο τέλος του έτους κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή