Γερμανία: οι μεγάλοι αισιόδοξοι για το 2004

Γερμανία: οι μεγάλοι αισιόδοξοι για το 2004

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HBASF AG, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στον κόσμο, η αυτοκινητοβιομηχανία Bayerische MotoreWerke AG και η Deutsche Post AG συμπεριλαμβάνονται στις γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες προβλέπουν διεθνή οικονομική ανάκαμψη τον χρόνο που μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα, και θα εξισορροπήσει απώλειες που σημειώθηκαν στη Γηραιά Ηπειρο από την ανοδική τιμή του ευρώ.

Δεκαεννέα από τις είκοσι μία εταιρείες οι οποίες απήντησαν στο ετήσιο ερωτηματολόγιο του πρακτορείου Bloomberg News (2003) αναμένουν επιτάχυνση του ρυθμού της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης το 2004. Δεκαπέντε ανέφεραν ότι η κινητήριος δύναμη της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης το 2004 θα είναι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δέκα άλλες κατονόμασαν την Κίνα. Οι εταιρείες αυτές έχουν συνολικά ετήσιες πωλήσεις 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουμε ότι η παραγωγή και η ζήτηση βρίσκονται σε ανοδική πορεία», δήλωσε ο Χέρο Μπραμς, οικονομικός διευθυντής της Linde AG, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής ανυψωτικών μηχανημάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι «ευχάριστο γεγονός αποτελεί επίσης και η διαπίστωση ότι η ζήτηση αυξάνεται στη νοτιοανατολική Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα».

Οι απαντήσεις που έδωσαν αποδεικνύουν ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Γερμανία -στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- είναι περισσότερο αισιόδοξες αναφορικά με την προοπτική των διεθνών εμπορικών συναλλαγών για το 2004 ακόμη και εάν η ανατίμηση του ευρώ κατά 19% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, το 2003, καθιστά ακριβότερες τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων. Επτά γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Siemens AG και η Dresdner Bank AG, προβλέπουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να ακολουθεί ανοδική πορεία και το 2004.

O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που εδρεύει στο Παρίσι, παραδέχεται ότι οι 30 χώρες που είναι μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, του Μεξικού και της Νοτίου Κορέας, θα σημειώσουν ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης φέτος, της τάξεως του 3%. Προγενέστερες προβλέψεις του ΟΟΣΑ μιλούσαν για ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης κατά 2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2003 σημείωσε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της τάξεως του 8,2%, σε ετήσια βάση, ενώ της Κίνας την αντίστοιχη περίοδο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης διεμορφώθη στο 9,1%, σε ετήσια βάση.

Η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία από την ύφεση του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους στηρίχθηκε κυρίως στις εξαγωγές της, οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας την παρελθούσα χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι της τάξεως των 135 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας το ρεκόρ που πέτυχε το 2002, όπως αναφέρει σε ανακοινωθέν της πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Το ένα δέκατο των γερμανικών εξαγωγών παίρνουν τον δρόμο για τις ΗΠΑ και το 2,2% εξ αυτών προς την Κίνα.

Οκτώ από τις εταιρείες που απήντησαν στο ερωτηματολόγιο του Bloomberg News ανέφεραν ότι το ισχυρό ευρώ θα πλήξει τις πωλήσεις τους φέτος. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Ερνστ Βέλτεκε πιστεύει, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στις 19 Δεκεμβρίου, ότι η επίδραση του ισχυρού ευρώ στην οικονομική απόδοση των γερμανικών επιχειρήσεων υπερεκτιμάται. Στηρίζει δε τις απόψεις του στο ότι το 40% των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν καλές εμπορικές συναλλαγές με τα υπόλοιπα 11 κράτη της Ευρωζώνης.

Ολα αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά για τον χρόνο που μόλις μας «είπε» καλημέρα. Διότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τρία χρόνια τέλματος, οδήγησε τα επιχειρηματικά στελέχη στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες ήταν επώδυνες για τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα εξαναγκάστηκαν σε απολύσεις, ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους και να σημειώσουν βελτιωμένη οικονομική απόδοση.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ ψήφισε μέτρα τα οποία αναμένεται να τονώσουν την ψυχολογία των Γερμανών καταναλωτών, που προβλέπεται ότι θα ξοδεύσουν περισσότερα το 2004, παρά τα όποια προβλήματα θα ταλανίζουν και φέτος τη γερμανική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή