Τι είναι τα hedge fund και ο ρόλος της Permal

Τι είναι τα hedge fund και ο ρόλος της Permal

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι τελικά τα hedge fund; Μια επένδυση με πολύ υψηλό ρίσκο και πολύ υψηλές αποδόσεις, όπως πιστεύουν μερικοί. Ή κάτι σαν μαύρη μαγεία, που με πολύ χαμηλό κίνδυνο μπορεί να έχει πάντα πολύ καλή επίδοση;

«Φυσικά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» απαντά ο κ. Κοντμανί. «Ο λόγος που υπάρχουν τόσο διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο των hedge fund είναι ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές. Κάθε μια από τις στρατηγικές αυτές έχει και διαφορετικό μείγμα ανταμοιβής κινδύνου», συμπληρώνει το στέλεχος της Permal. Αλλά ακόμη και μεταξύ διαχειριστών που ακολουθούν την ίδια στρατηγική οι επιδόσεις μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Π.χ. Το 2002 για παράδειγμα στη στρατηγική long-short ο καλύτερος fund manager είχε 70% θετική απόδοση αλλά ταυτόχρονα ο χειρότερος έχασε 60%.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο ρόλος εταιρειών όπως η ίδια η Permal, ένα fund of hedge funds (αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε hedge fund) που δεν διαχειρίζεται κατευθείαν μετοχές ή ομόλογα αλλά προσφέρει δέκα διαφορετικά «πακέτα» με περίπου 30 hedge fund σε καθένα από αυτά. «Εμείς προσφέρουμε τρεις διαφορετικές υπηρεσίες: την επιλογή των σωστών διαχειριστών hedge fund, την σωστή ανάμειξη διαφορετικών στρατηγικών και διαχειριστών και τέλος τη συνεχή διαχείριση κινδύνου, να διασφαλίσεις ότι δεν αναλαμβάνουν υπερβολικό κίνδυνο, ότι αν αθροίσεις τις θέσεις τους δεν συγκεντρώνονται όλοι σε λίγα παρόμοια θέματα, ότι υπάρχει επαρκής διαφοροποίηση, να αναδιαρθρώσεις τα χαρτοφυλάκια, να απολύσεις fund manager όταν αναλαμβάνουν υπερβολικό κίνδυνο.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν σε όλον τον κόσμο περίπου 6000 hedge fund με 700 δισ. δολάρια σε κεφάλαια υπό διαχείριση. Περίπου το 60% έρχεται από ιδιαίτερα ευκατάστατους ιδιώτες και το 40% από θεσμικούς επενδυτές, όπως για παράδειγμα πανεπιστημιακά κληροδοτήματα. Πριν από δέκα χρόνια αυτά τα νούμερα ήταν υποπολλαπλάσια, περίπου 100 δισ. δολάρια σε περίπου 1.000 hedge fund. Η πρόβλεψή του κ. Κοντμανί είναι ότι υπάρχει πολύ έδαφος να αυξηθεί αυτή η αγορά καθώς το ποσό είναι μάλλον χαμηλό αν συγκριθεί με τα 20 τρισ. δολάρια που συγκεντρώνονται στα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια.

Νέα hedge fund ξεφυτρώνουν κάθε μέρα. Ομως η ποσότητα ρίχνει και την ποιότητα. Πριν από πέντε χρόνια η Permal έβλεπε περίπου 30 νέους διαχειριστές το χρόνο για να διαλέξει 4 ή 5 από αυτούς. Τώρα βλέπει 150 αλλά πάλι διαλέγει μόνο 4 ή 5 για να επενδύσει σε αυτούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή