Επέστρεψαν δυναμικά τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνων

Επέστρεψαν δυναμικά τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνων

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοψήφια κέρδη με σημαντικές διακυμάνσεις μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές από τα αμερικανικά και γενικότερα τα διεθνή χρηματιστήρια κατά το 2004 σε αντίθεση με τα μεγάλα κέρδη που απήλαυσαν φέτος.

Αυτή η κατάσταση είναι ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνων, των περίφημων hedge fund, που τόσο δυσφημήθηκαν στην περίοδο της ρωσική κρίσης του 1998 αλλά και τόσο επέστρεψαν στη μόδα με μεγαλύτερη ορμή την περίοδο των πτωτικών αγορών που χαρακτήρισαν την περίοδο από το Μάρτιο του 2000 μέχρι το Μάρτιο του 2003. O λόγος είναι ότι τα hegde fund προσπαθούν να επιτύχουν απόλυτες αποδόσεις και όχι συγκριτικές -δηλαδή ανεξάρτητα από τη γενική πορεία των αγορών- και χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτόν σύνθετες τεχνικές και προϊόντα, που βρίσκονται εκτός ρεπερτορίου των κλασικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Για τις προοπτικές των αγορών το 2004 και τον τρόπο λειτουργίας των hedge fund μίλησε στην «K» ο κ. Ομάρ Κοντμανί, ανώτατο στέλεχος του γραφείου Λονδίνου της Permal, μιας εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρείας που επενδύει σε hedge fund από το 1973.

Αρχίζοντας τη συζήτηση ο κ. Κοντμανί επιλέγει τη λέξη «εύθραυστες» για να περιγράψει τις αγορές σε ορίζοντα 12 μηνών. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς θετικός για την πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ στο επόμενο δωδεκάμηνο», συνεχίζει το στέλεχος της Permal, «η ανάκαμψη είναι καλή, τα κέρδη είναι καλά, το περιβάλλον των επιτοκίων θα παραμείνει ευνοϊκό, η δημοσιονομική πολιτική είναι επεκτατική, το αμερικανικό δολάριο είναι χαμηλό ευνοώντας γενικά την αμερικανική οικονομία».

«Στα αρνητικά είναι ότι τα «εύκολα λεφτά» έχουν ήδη γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Κοντμανί συνεχίζοντας, «Που σημαίνει ότι το 2003 η αγορά ανέβηκε πολύ σε σχέση με τις αρχές του χρόνου. Αλλά δεν περιμένουμε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί. Οι αποτιμήσεις δεν είναι πια εκεί όπου ήταν. Θα είναι μια αγορά γι’ αυτούς που ξέρουν να επιλέγουν μετοχές (stock-pickers’ market)».

Το ενδιαφέρον θα στραφεί στις μετοχές που έχουν καλύτερα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, πιο υγιείς ισολογισμούς, πιο σταθερές, είναι μεγάλης κεφαλαιοποίησης. «Το ράλι μέχρι τώρα κινήθηκε από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και η μεγάλη έμεινε λίγο πίσω», σημειώνει ο κ. Κοντμανί.

Σε μια τέτοια μεταβατική φάση μπορεί κανείς να κερδίζει από τις μετοχές που θα υποφέρουν στο επόμενο διάστημα, μια τεχνική που μπορούν να εκμεταλλεύονται καλά τα hedge fund με τη χρήση του «σορταρίσματος». Πρόκειται για τη λήψη ακαλύπτων (short) θέσεων, δηλαδή την πώληση μετοχών που δεν κατέχουν αλλά δανείζονται μέσω παραγώγων κ.λπ. Συνεπώς αν κάποιος περιμένει ότι θα πέσει η τιμή μιας μετοχής μπορεί να την πουλήσει τώρα χωρίς να την έχει και μετά κάποιο διάστημα να την αγοράσει φτηνότερα για να καλύψει τη θέση του με κέρδος.

Τα hedge fund χρησιμοποιούν την τεχνική long-short, δηλαδή αγοράζουν μετοχές που περιμένουν ότι θα ανέβουν, όπως αυτές που περιγράψαμε πριν, και πουλούν short τις μετοχές που είναι υπερτιμημένες, δεν έχουν καλά θεμελιώδη μεγέθη και θα υποφέρουν όταν η αγορά γίνει πιο ευμετάβλητη. «Πρέπει να επιλέγεις καλούς διαχειριστές long-short», σημειώνει ο κ. Κοντμανί.

Φέτος, οι αγορές φαίνεται ότι θα κλείσουν με τον S&P περίπου 25% ψηλότερα, τον Nasdaq 40% ή περισσότερο. «Δεν περιμένουμε ότι θα συμβεί αυτό και τον επόμενο χρόνο. Θα είναι μια «βαρετή» χρονιά. Μάλλον θα έχουμε μονοψήφια άνοδο στους δείκτες», λέει ο κ. Κοντμανί συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στο επόμενο δωδεκάμηνο, οι επενδυτές θα αποτιμούν τις μετοχές με υψηλότερα επιτόκια και άρα με χαμηλότερο P/E, αυτός είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε ότι οι δείκτες θα ανέβουν μόνο κατά 5% – 10%». Αυτή η απόδοση είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τη εφετινή χρονιά και επιπλέον δεν είναι πολύ ικανοποιητική μετά τόσα χρόνια κακών αγορών κατά τα οποία οι επενδυτές συσσώρευσαν απώλειες. «Ενας καλός διαχειριστής long-short μπορεί να επιτύχει τη διπλή από αυτήν την απόδοση», υπογραμμίζει ο κ. Κοντμανί.

Θετική θα είναι και η κατάσταση στις ασιατικές οικονομίες εκτός Ιαπωνίας, καθώς είναι προμηθευτές των ΗΠΑ και θα επωφεληθούν πολύ από την ανάκαμψη εκεί.

«Η Ευρώπη νομίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα έχει ελκυστικές αποτιμήσεις αλλά δεν βλέπουμε ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης και το υψηλό ευρώ δεν ευνοεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Είμαστε λιγότερο ενθουσιώδεις για την Ευρώπη», λέει ο κ. Κοντμανί.

Οπως αναφέραμε, οι διαχειριστές hedge fund μπορούν να πάρουν θέσεις τόσο long όσο και short. Από τη διαφορά των δύο προκύπτει πόσο καθαρά (net) long είναι οι θέσεις τους. «Από τους διάφορους διαχειριστές hedge fund με τους οποίους δουλεύουμε βλέπουμε ότι αυτοί που τοποθετούνται στην Ασία είναι οι πιο net long και αυτό μας αρέσει. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και τέλος η Ευρώπη».

Πάντως, αξίζει να υπογραμμίσουμε τις ανησυχίες του κ. Κοντμανί για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης πληθωρισμού στο διεθνές σύστημα. «Οι φόβοι για πληθωρισμό, έστω και περιορισμένο, είναι για εμάς πολύ πραγματικοί», τονίζει το στέλεχος της Permal εξηγώντας ότι προβλέπει αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων πέρα από την φυσιολογική λόγω της πτώσης του δολαρίου, καθώς από τη μια πλευρά η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει τη ζήτηση και από την άλλη οι θεσμικοί επενδυτές θα αρχίσουν να τοποθετούνται ξανά σε αυτά τα εμπορεύματα από τα οποία είχαν αποσυρθεί λόγω της κακής απόδοσής τους στα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν είναι αρκετό να έχεις μιαν άποψη για τις αγορές», εξηγεί ο κ. Κοντμανί. «Σήμερα είπαμε αυτά αλλά μετά τρεις μήνες μπορεί να λέμε διαφορετικά πράγματα γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αυτό είναι το σημαντικό με τα hedge fund. Οι διαχειριστές hedge fund είναι δυναμικοί και αλλάζουν θέσεις συνέχεια. Επίσης χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένες – σύνθετες τεχνικές». Για παράδειγμα, θα κυνηγήσουν το αρμπιτράζ ανάμεσα στην τιμή του χρυσού σε ράβδους και των μετοχών που συνδέονται με το χρυσό και ανάλογα πώς βλέπουν την απόκλιση θα είναι, όπως κάνουν για παράδειγμα τώρα, long στις μετοχές και short στις ράβδους χρυσού. Δηλαδή, εκτιμούν ότι οι μετοχές που συνδέονται με το χρυσό δεν έχουν ανέβει όσο αντιστοιχεί στην άνοδο της τιμής του ίδιου του χρυσού. Με τέτοιες στρατηγικές κάνουν κέρδη πάνω από τον μέσο όρο με χαμηλό κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή