«ΟΠΕΚ» των χωρών γύρω από την Κασπία προτείνει το Καζακστάν

«ΟΠΕΚ» των χωρών γύρω από την Κασπία προτείνει το Καζακστάν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καρτέλ τύπου ΟΠΕΚ θα έπρεπε να δημιουργήσουν οι χώρες γύρω από την Κασπία, κάτι που θα συνέβαλε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και θα καθησύχαζε τον ίδιο τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, σε συνέντευξή του που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax και τη ρωσική εφημερίδα Ιzvestia.

Σύμφωνα με τον Καζάκο πρόεδρο, «σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νευρικότητα των αραβικών χωρών αλλά και ολόκληρου του ΟΠΕΚ πηγάζει όχι μόνο από το μέγεθος των αποθεμάτων της Κασπίας, αλλά και από το γεγονός ότι τα κράτη της περιφέρειας δεν είναι μέλη του καρτέλ».

Νέος οργανισμός

Οπως υποστηρίζει ο κ. Ναζαρμπάγιεφ, με τον οποίο πρόκειται να συνομιλήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα επισκεφθεί το Καζακστάν εντός του μηνός, «πρότεινα στα κράτη της Κασπίας να ιδρύσουμε τον δικό μας οργανισμό, μια πρόταση, ωστόσο, στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα κανείς».

Οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Οσο για τα τεράστια ενεργειακά τους αποθέματα, τα εκμεταλλεύονται διεθνείς κολοσσοί όπως η ChevronTexaco Corp., η BP Plc, η Royal Dutch/Shell Group και η Τotal.

Επενδύσεις

Το Ιράν, το οποίο επίσης διαθέτει παράλια που βλέπουν στην Κασπία, είναι ήδη μέλος του ΟΠΕΚ. Το Καζακστάν έχει εναποθέσει την οικονομία του στην ανάπτυξη εκτενών πετρελαϊκών αποθεμάτων όπως εκείνο του Κασαγκάν -η μεγαλύτερη ανακάλυψη «μαύρου χρυσού» των τελευταίων 30 ετών-, και έχει προσελκύσει ξένες επενδύσεις άνω των 20 δισ. δολαρίων από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. O κ. Ναζαρμπάγιεφ εκτιμά, ωστόσο, ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερες ξένες επενδύσεις προκειμένου να καλύψει τους στόχους παραγωγής της. O Καζάκος πρόεδρος αποκάλυψε πως «θα προτιμούσαμε κατ’ αρχάς να συνεργαστούμε με Ρώσους επιχειρηματίες» και πως «ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο συνομιλιών με τη LUKOIL», τον ρωσικό κολοσσό, ενώ «είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία με άλλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή