Εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις ομολόγων αναδυόμενων αγορών

Εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις ομολόγων αναδυόμενων αγορών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ρεκόρ των 88 δισ. δολαρίων ανήλθαν οι πωλήσεις ομολόγων αναδυόμενων αγορών το 2003, υποσκελίζοντας τη ζήτηση για άλλες τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις μετά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στο ναδίρ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι εταιρείες των αναπτυσσόμενων χωρών συνέβαλαν στην αύξηση κατά 70% του χρέους, πωλώντας διεθνή ομόλογα αξίας 44,5 δισ. δολαρίων, η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνη των κρατικών ομολόγων. Ιδιαίτερα οι εταιρείες της Λατινικής Αμερικής τριπλασίασαν τις πωλήσεις τους στα 17 δισ. δολάρια. H αύξηση των πωλήσεων ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης της βαθμολογίας τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Αργεντινή, συνέπεσε δε με την αναβάθμιση των προοπτικών για ταχύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. H διαφορά απόδοσης των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών έναντι εκείνων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε στις 4,18 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 7,65 ποσοστιαίων μονάδων στα τέλη του 2002. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «είδαμε τον καλό συνδυασμό υψηλότερων αποδόσεων, οικονομικής ανάκαμψης, νέων επενδυτών και αρκετών αναθεωρήσεων βαθμολογίας προς τα πάνω στις αναδυόμενες αγορές». Οπως εκτιμάται, «τα ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικά και να ανταγωνίζονται με τα υψηλότερα διεθνή επιτόκια και τις αναβαθμισμένες αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και το 2004».

Οι πρωταγωνιστές

Ο δείκτης EMBI Global της J.P. Μorgaγια τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σημείωσε πέρυσι άνοδο κατά 24%, υπερβαίνοντας την απόδοση 2,1% του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου. H απόδοση του τελευταίου διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, ήτοι στο 3,07%, τον Ιούνιο. H ρωσική παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom και η κρατική βραζιλιανή πετρελαιοβιομηχανία Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) πρωτοστάτησαν στις πωλήσεις ομολόγων. H Gazprom πώλησε ομόλογα αξίας 151,7 δισ. ρουβλίων (5,2 δισ. δολαρίων) και σχεδιάζει κάτι αντίστοιχο για το 2004, προκειμένου να αναπτύξει νέες πηγές και αγωγούς φυσικού αερίου. Στη Βραζιλία, όπου ο πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πυροδότησε ράλι ομολόγων μειώνοντας τις δαπάνες και χαλιναγωγώντας τον πληθωρισμό, η Petrobras εξέδωσε ομόλογα αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ για το 2004 σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων αξίας ώς και 3 δισεκατομμυρίων. Το κόστος δανεισμού τόσο για την Petrobras όσο και για την Pemex, όπως είναι γνωστή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού, μειώθηκε κατά 1,5%, κατά μέσο όρο, το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή