Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη από την άνοδο της μεταποίησης

Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη από την άνοδο της μεταποίησης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίσθηκε τον Δεκέμβριο η ανάκαμψη στον μεταποιητικό τομέα της Ζώνης Ευρώ μολονότι οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθούν να αποφεύγουν τις προσλήψεις. Αν και διέψευσε τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδό του στο 53,0, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (PMI), που αντιπροσωπεύει το 92% της δραστηριότητας του κλάδου στη Ζώνη Ευρώ, σημείωσε τον Δεκέμβριο ελαφρά άνοδο στο 52,4 από το 52,2 του Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τον σημαντικότερο από τους δείκτες που αφορούν το άμεσο μέλλον, τον δείκτη νέων παραγγελιών, σημείωσε άνοδο στο 55,1 από το 54,9 του Νοεμβρίου, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 38 μηνών.

Η γερμανική έκπληξη

Η πλέον αισθητή βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών καταγράφεται στη Γερμανία και όπως σχολίασε σχετικά ο Αντολφ Ρόζενστοκ της Nomura International στη Φρανκφούρτη, «εκείνη που ώς τώρα έμενε πίσω, η γερμανική οικονομία και προπαντός η γερμανική βιομηχανία, τώρα φαίνεται να έχει το προβάδισμα και αυτό αποτελεί πραγματική έκπληξη». O εθνικός δείκτης της Γερμανίας, ο BME, σημείωσε άνοδο στο 53,0 από το 51,1 του Νοεμβρίου και κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2001. O γερμανικός δείκτης νέων παραγγελιών, άλλωστε, εκτινάχθηκε στο 56,8, στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Αύγουστο του 2000, ενώ τον Νοέμβριο βρισκόταν στο 54,7. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη νέων παραγγελιών για εξαγωγές, έφθασε επίσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 μηνών, στο 57,0 από το 55,3. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Γερμανία είναι ότι οι δύο αυτοί τελευταίοι δείκτες σημειώνουν άνοδο επί πέντε συναπτούς μήνες παρά τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ. Οπως υπογράμμισε η εταιρεία NTC, που εξεπόνησε τη σχετική έρευνα, «παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές από τις ΗΠΑ, παρά την αρνητική για τους Αμερικανούς εισαγωγείς συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά και από τις ασιατικές αγορές».

Ανομοιογένεια

Ορισμένες, μάλιστα, από τις 400 εταιρείες του κλάδου, που συμμετείχαν στην έρευνα για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας, ανέφεραν ότι διαβλέπουν βελτίωση και σε ορισμένες από τις καθοριστικές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ χαρακτήρισαν γενικότερα ευνοϊκή την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε όλη τη Ζώνη Ευρώ, ο δείκτης παραγωγής έφθασε στο 54,5 που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2001 και ο δείκτης τιμών εισροών στο 53,6 από το 53,0 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. H βελτίωση δεν είναι, όμως, γενικευμένη σε όλη τη Ζώνη Ευρώ καθώς στην Ιταλία ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 51,9 από το 52,3 του Νοεμβρίου, ενώ η επιβράδυνση των καινούργιων επιχειρήσεων και της επέκτασης της παραγωγής συμπίεσε τον δείκτη της Γαλλίας στο 51,9 από το 52,7 του Νοεμβρίου.

Βρετανία

Εξάλλου, στην εκτός Ζώνης Ευρώ Βρετανία, ο μεταποιητικός τομέας σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών με τον σχετικό δείκτη του Ρόιτερς, τον CIPS, να φθάνει στο 56,0 από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 54,7 του Νοεμβρίου. Το εν λόγω επίπεδο είναι το υψηλότερο που έχει καταγράψει ο κλάδος της Βρετανίας από τον Δεκέμβριο του 1999 και πρόκειται για βελτίωση επί 10 συναπτούς μήνες. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες στη Βρετανία βρίσκονται άνω του καθοριστικού επιπέδου 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

– O αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει ελαφρά υποχώρηση στο 61,0 από το 62,8 του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή